IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в България през 2020 г.: Купувачите ще властват

Собствениците на стари жилища да са внимателни при оценяването на имота си заради повишеното предлагане, съветват експерти в областта на недвижимите имоти

08:15 | 23.01.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Повече имоти, отколкото купувачи

Търсенето в големите градове продължава да е съсредоточено основно в новото строителство, а районите са все по-разнообразни и отдалечени от центъра, казва Полина Стойкова. Проектите пък са по-мащабни и включват трансформация на големи площи и създаване на чисто нова инфраструктура около тях. Според Гергана Тенекеджиева комфортът и по-добрите условия са причина новите жилища да бъдат първи избор за голяма част от купувачите. „Те предлагат по-добри решения по отношение на разпределението на стаи, изложение, етажност, възможности на купувачите сами да направят разпределението на стаите си. В някои от желаните квартали обаче преобладава старо строителство – панелни блокове или тухлени сгради. Ако клиентите не са склонни да направят компромис с локацията или както често се случва, имат близки, които живеят именно в тези квартали, им се налага да отстъпят от изискването за жилище в нова сграда“, казва тя.

Имотите в стари сгради са предпочитани и от хората, които държат на реална квадратура и не искат да плащат за общи части. Обикновено този тип клиенти се интересуват от бюджетни решения за покупка, както и възможността да се нанесат веднага в жилището, отбелязва Тенекеджиева.

Според нея по-високият ръст на издадените строителни разрешителни и завършени нови жилищни сгради в столицата спрямо повишаването на населението за последните десет години ще увеличи предлаганите имоти, които ще надхвърлят броя на купувачите. „Справка в Националния статистически институт (НСИ) показва, че към края на 2017 г. жилищата в София са 609 899 при население от 1,325 млн. души. През 2009 г. тези показатели са 1,247 млн. души население при 534 672 жилищни единици. Данните сочат, че броят на жилищните единици за периода расте с 14,1% на фона на ръст на населението с 6%. Изборът пред купувачите вече е значително по-голям спрямо последните две-три години и все по-често те са водещите на пазара. Това ще се отрази най-силно при продавачите на не толкова атрактивни имоти в непредпочитаните квартали“, прогнозира Тенекеджиева.

Според Добромир Ганев в някои престижни райони в големите градове цените на имотите в отделни проекти не съответстват на средата, в която се изграждат сградите – липса на асфалтирани улици и на осветление, недостатъчно детски градини и училища. „Това отблъсква купувачите въпреки престижността на квартала. В същото време някои нови райони стават по-привлекателни, тъй като там е по-справедливо съотношението между цени и качество. Става дума за източни и западни райони, които не са и чак толкова пренаселени, така че част от купувачите се пренасочват към тях. В София, например, един от най-големите проблеми са задръстванията, мръсният въздух. И всичко това вече също влияе на преценката при вземането на решение за закупуване на имот. Съседите също са част от информацията, която искат да получат купувачите“, отбелязва Ганев.

През последно време се увеличава строителството на комплекси от затворен тип, които са подходящи за млади семейства с деца, защото предоставят много по-сигурна среда. „Сигурността е един от основните фактори при избор на район и имот. Другата важна предпоставка при избора на жилища в подобни комплекси е общността, състояща се вероятно от хора с подобно социално развитие, и това обичайно също е един от важните мотиви на купувачите“, казва Ганев. Затворените комплекси обаче имат и своите недостатъци, свързани най-вече с таксите, които понякога не съответстват на предоставяното качество на услугите, смята той. „Но Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в сътрудничество с браншовите организации, включително Национално сдружение Недвижими имоти, работи по промени в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), които да дадат възможност процесите да бъдат по-справедливи и законът да работи по-добре в полза на гражданите“, допълва Ганев.

Тенденцията от миналата година за засилено търсене на къщи извън София ще се запази и през тази година.  „Нормално е подемът в града да окаже влияние и върху зоните около него и това ще бъде траен процес“, казва Полина Стойкова. Сделките се осъществяват предимно за локации, разположени до 50 км от София, за да могат работещите хора безпроблемно да пътуват до града всеки ден. „Наличието на свободни терени извън столицата позволява реализирането на по-мащабни проекти, каквито вече наблюдаваме“, отбелязва Гергана Тенекеджиева.

Според експертите в областта на недвижимите имоти увеличаването на данъка върху сделките с имоти в София от 2,5% на 3% няма да се отрази сериозно на активността на пазара през тази година. „Възможно е то да охлади страстите на купувачи, които не са склонни да се сдобият с имот на всяка цена, но ефектът върху обема от сделки няма да е значителен“, смята Тенекеджиева. „При сделка за имот на стойност 100 хил. лв., например, разходите ще се увеличат с около 500 лв.", пресмята Добромир Ганев и отбелязва, че предвид равнището на вложените средства в имота това не е сума, която ще спре купувачите да вземат решение за покупка. От друга страна, ако общината използва набраните средства от увеличаването на данъка целесъобразно, би трябвало да се подобрява средата, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
Оптимизма е в София, реалноста в провинцията. Социалното раслоение, демографския колапс, демек спада и застаряванто на населението плюс обедняването въобще не ме правят оптимист. Пак ще повторя. Цели области умират реално. Всичко това иска издръжка, без да произвежда БВП. Селата са тотална умирация. Просто живи са села, от които можеш да пътуваш за работа до голям град. Нещата се трупат. Какъв точно пазар има. Цели села и области се продават. Младите бягат, а и да не бягат са малко. Социалното разслояване расте и е жестоко вече. Коефициент на Джини над 8. Недопустим в ЕС. Там хората гонят 3, ние сме на 8. 20 процента най-богати имат над 8 пъти дохода на 20те процента най-бедни. какъв оптимизъм. Инфлация, данъците растат, ниските доходи са бич в провинцията. Какъв пазар виждате бе хора? То всичко върви на магия и готово да рухне. Отделно с тая еврозона може да излезе голяма хурка за курсове, заеми, цени, лихви и т.н. Та при това всичкото ако ще властват купувачите - пази боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
didito
преди 4 години
Баце е корав, два вота издържа и не му пука за имотите : ) ...важното е да има стабилност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 23
mrynmryn
преди 4 години
Аз пък не вярвам да има подобен спад някога, може би до 20%, но ще е поне след 2023.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 9
Много_голям_инвестит
преди 4 години
До края на 2021 цените ще са МИНУС 35-40% от сегашните . You Heard It Here First :) Mоже да ми скрийншотнете поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 6
mrynmryn
преди 4 години
Наскоро един познат продаде 3 стаен във Варна, 98-*** година, за 150к лв., без брокери и посредници (апартамента има нужда от ремонт, за поне 20к лв.). Та явно много от купувачите нямат идея какво да правят с парите си (били го купили с цел инвестиция). За тия пари можеш да си купиш нов, че и с парко място, ако се поразтърсиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 3
Mirilai-lai
преди 4 години
щом има (кандидат) купувачи - пак добре...защото не е далеч момента в който на никой няма да му пука за тия коптори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 4 години
Наистина е била изгодна сделка, и мазето е било бонус :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 63 rate down comment 3
Ivan N.
преди 4 години
Аз лично на Ивановден я почерпих с бонбони и си купих на зелено в Лозенец за 2500 евро квадрата. Платих в брой, разбира се, защото иначе цената щеше да бъде по-висока. Усърдно събирах последните години и резултатът е наличен - 4 кв. м. в Лозенец! Като завършат сградата ще си обзаведа мазето както си искам! Жената е много нетърпелива... най-вероятно там ще направим първите две деца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 69 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 4 години
Купувачите на имоти не са яли и не са спали, на 31,ви Декември 2019,та,и веднага, още на 1,ви Януари, 2020,та година, са се втурнали към офисите на Bulgarien Propertis, да чакат на опашка, при г-жа Полина Стойкова, да купуват имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още