IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мирослав Манолов: Какво се случва на имотния пазар – тенденции и прогнози

След застоя на пазара на недвижими имоти миналата година днес ситуацията е доста по-различна, коментира изпълнителният директор на „Явор“ АД

08:00 | 20.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;&bdquo;Явор&ldquo; АД</em></p>

Снимка: „Явор“ АД

Разговаряме с изпълнителния директор и член на СД на „Явор“ АД, град Варна – Г-н Мирослав Манолов. През последните 15 години под негово ръководство са изградени и реализирани 126 200 кв. м РЗП под формата на 20 сгради с над 1300 апартамента и 10 магазина, луксозна офис сграда и търговски център.

Г-н Манолов, каква е ситуацията на имотния пазар във Варна? Кои са факторите, които оказват влияние върху него?

След застоя на пазара на недвижими имоти миналата година вследствие на пандемията днес ситуацията е доста по-различна - пазарът се стабилизира и търсенето нарасна. Мога да дам пример с последния ни проект с около 200 апартамента който се разпродаде напълно 4-5 месеца преди да започнем изкопа за самата сграда.

Варна е много динамичен град, с прекрасен климат, привлича хора и има отчетлив недостиг на жилища. Развитието на града пряко се отразява на имотния пазар и това е един от факторите, които обуславят голямото търсене.

Спирането на срочните депозити и фактът, че все повече банки обмислят въвеждането на допълнителни такси за съхраняване на суми също влияят върху динамиката на имотния пазар. Например имаш 100 000 евро, след 5 години ще са 90 000. По-добре да си купиш нещо, което след 5 години ще струва 110 000 евро. Трябва да мислим един ход напред в тази глобална криза, която създава несигурност в хората. Всеки търси пристан, където по някакъв начин да защити своите спестявания и инвестицията в недвижим имот за много хора е начин да го направят.

Успоредно с това много българи от чужбина решиха, че е добре да инвестират в родината си, да купят жилища, които да ползват, след като се пенсионират. Имаме много такива клиенти - не само живеещи в Западна Европа, но и в САЩ. За нас това са много хубави клиенти. Те не се нуждаят от финансиране и търсят добър продукт. Имат високи изисквания към локация и качество. Цената не е най-важното за тях, а това ни дава повече възможности като инвеститори.

В тази връзка промени ли пандемията вида имоти, които основно търсят купувачите?

По-дългото стоене на хората в къщи промени тяхната представа за типа жилище, което търсят. Докато преди пандемията хората оставаха много малко време в домовете си и не бяха толкова взискателни при избора си на жилище, сега започнаха да обръщат внимание на характеристики като изложение, големина на помещенията, комфорт, разположение на самите помещения в апартамента. Мога да обобщя, че хората в момента не търсят място за нощуване, а търсят уютен дом, в които да прекарват по-голямата част от времето си. Логично вече се предпочитат по-големи жилища. Квадратурата на тристайните апартаменти, която преди беше средно 75 квадратни метра, сега вече е около 90 квадратни метра.

Между другото, все повече наши клиенти търсят имоти в т. нар. затворени комплекси. Сега изграждаме такъв комплекс, за който сме предвидили 10 декара парк. Това е идеалният компромис: едновременно живееш в града и в същото време сред природата, на спокойствие, с велоалеи и детски площадки. И този парк е твоя собственост.

Кои са важните аспекти, на които трябва да обърнат внимание клиентите при покупка на жилище от тип ново строителство, за да са спокойни, че са инвестирали в правилния имот?

От позиция на натрупания опит сме се убедили, че клиентите оценяват качеството на влаганите в строителния процес материали, както и функционалните разпределения на апартаментите. Друг важен показател е изложението на обекта, характеристика, от която се ръководим при ситуиране на сградите ни, за да бъдат всички жилища максимално естествено осветени. Възможността за паркиране в близост до жилището е също високо ценена от купувачите. За нашите сгради сме предвидили значително по-големи като размери паркоместа, а в същото време и повече на брой от нормативно изискуемите.

Към всеки проект подхождаме с индивидуален подход, като се стараем максимално да се възползваме от особеностите на имота и очакванията на потенциалните купувачи. Една от жилищните ни сгради в квартал „Младост“ е ситуирана на уникално комуникативно място, в близост до поликлиника, училище, детски градини и спортен комплекс, но като недостатък сме отчели шума от близостта на сградата до оживен булевард. С цел запазване комфорта на живущите потърсихме решение за шумоизолиране на сградата. Освен че поставихме шумоизолация по пода на всеки апартамент, цялата сграда е измазана с водоотблъскваща хастарна мазилка и е топлоизолирана със стъклена вата, която е най-добрият и устойчив във времето шумо и топлоизолатор за фасада, съставен изцяло от естествени материали - 80% стъкло и 20% пясък. Предприетите мерки постигаха желаното от нас и от купувачите елиминиране на градския шум.

Актуалният Ви в момента проект е сграда „Инфинити Грийн“. С какво той привлича клиентите Ви и на какви технологии и материали ще заложите при строителството?

Бих казал че „Инфинити Грийн” е емблематичен за нас проект, в който е вложен целия опит на компанията ни до момента. Ние инвестираме в строителство вече над 15 години и имаме построени 126 200 кв.м РЗП, 20 сгради и над 1300 апартамента.

Локацията на сградата в най-атрактивния за живеене квартал в града – ж.к. Чайка, е едно от основните предимства на проекта. Местоположението на „Инфинити Грийн“ е на ключово място в квартала, на три минути пешеходно разстояние до Морската градина и Делфинариума и на три минути с автомобил до центъра на града.

В този проект сме заложили на стилното излъчване на естествените камъни - зелен мрамор, гранит и травертин, които в съчетание с изяществото на метала и стъклото внaсят естетика и лукс в силуета на сградата, която въпреки своите 17 етажа изглежда ефирна и запомняща се, като в същото време ненатрапчиво се вписва в средата на околните сгради.

Сградата е ситуирана в имота така, че всички помещения са естествено осветени. Изложенията са изток, запад и юг, без компромис с функционалността, а гледката от високите етажи е зашеметяваща. Паркирането е предвидено в три подземни нива, с две широки двулентови рампи.

За да подобрим качеството на живот в сградата, за строителството сме избрали материали с доказан произход, неоспоримо качество и устойчивост във времето. Вентилируемата фасада намалява топлинните загуби през зимата, както и проникването на горещ въздух през лятото. Въздушното пространство по естествен начин повишава хидро- и топлоизолационните характеристики на фасадата, както и благоприятства отделянето на строителната влага извън сградата.

Влагайки изпитани технологии, материали от най-високо качество и натрупания до момента опит, сме сигурни, че „Инфинити Грийн” ще е еталон за качество и лукс и ще се превърне в една от емблематичните сгради за град Варна.

Каква е Вашата прогноза за пазара на недвижими имоти през следващите години? Какви тенденции ще се наблюдават според Вас?

От една страна, очакванията ми са покачването на цените на имотите да продължи и през следващите няколко години. Тенденцията е за постоянен ръст на цените на строителните материали, в резултат на което ще расте и цената на строителната продукция. Хубавото е, че и в България доходите се вдигнаха и днес живеем по-добре, отколкото преди 15 години. Освен това лихвите днес са по-ниски, кредитирането е много по-достъпно.

От друга страна, за нашите клиенти може да се твърди, че водещи критерии при избора им за покупка са доверен инвеститор, строители с отлична репутация и функционално разпределени апартаменти, все показатели, които ние изцяло покриваме и считам, че доверието на клиентите в нас ще продължи и през следващите години. Предвиждам раздвижване на пазара на имоти да има благодарение на инвестиции на българите, работещи в чужбина, за които пандемията отвори нови хоризонти да работят online за чуждестранни корпорации, но да живеят в родината си, където издръжката на живота е относително по-евтина, спрямо големи западно европейски градове.

Следвайки основните принципи на икономиката, считам че до година-две ще се стигне до връх в цените на имотите, след което пазарът ще се стабилизира, но на нива, надвишаващи текущите.

Друга тенденция, която се наблюдава от известно време е преориентирането в търсенето на хората - все повече инвестиции в затворени комплекси, в близост до града, предлагащи пространство за работа, срещи, обучение, разходка и забавление.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още