IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на търговски, офисни и логистични площи в София задържат нивата си

Доходността също остава непроменена през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, въпреки че отчита спад на годишна основа

12:08 | 22.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наемите и доходността от търговски, офисни и логистични площи в София са останали без промяна през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, показва докладът „ДНК на недвижимите имоти“ на консултантската компания Cushman & Wakefield. Данните за България са на Forton, стратегически партньор на Cushman & Wakefield за България. 

Наемите на столичния булевард „Витоша“ са били на ниво от 50 евро на кв. м между април и юни, като остават непроменени спрямо първото тримесечие, но бележат ръст от 8,7% спрямо същия период на миналата година, става ясно от доклада. Доходността също се задържа на нивото от първото тримесечие - от 8,25%, което е спад с 25 базисни пункта спрямо същия период на миналата година. Консултантската компания очаква наемите и доходността на централния булевард в София да останат непроменени и през следващото тримесечие.

„Шанз-Елизе“ в Париж остава най-скъпата улица в Европа със средно равнище на наемите от 19 хил. евро на кв. м. Следват „Виа Монтенаполеоне“ в Милано с 13 500 евро на кв. м и „Виа Кондоти“ в Рим с 11 500 евро на кв. м.

Средно наемите на търговски площи в Европа са намалели с 0,1% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината и с 0,3% на годишна основа, като ръст на тримесечна основа е отчетен само на пет пазара. На над половината от наблюдаваните пазари не е отчетено движение на наемите в последните 12 месеца.

Средната доходност от търговски площи на Стария континент през второто тримесечие е била 4,19%, което е ръст с 1 базисен пункт спрямо първото тримесечие, сложил край на свиването на доходността в четири поредни години. Въпреки че доходността на повечето пазари в континенталната част на Европа е останала непроменена спрямо 10-годишното си дъно, във Великобритания тя е започнала да се повишава с един базисен пункт до 3,23% през второто тримесечие. 

Инвеститорите са все по-предпазливи към сектора на търговските площи във Великобритания, като редица търговци на дребно се стремят да намалят броя на магазините или наемите на фона на по-слабата търговия и увеличаването на онлайн продажбите. 

За второ поредно тримесечие най-силен ръст на наемите между април и юни е регистрирала улица „Ваци“ в Будапеща от 7,7% на тримесечна и 16,7% на годишна основа, което отразява силното местно потребление и търсене от страна на търговците на дребно. Тя се представя най-добре и по отношение на доходността, която е на равнище от 5% благодарение на силния растеж на БВП на Унгария. Наемите на улица „Истиклял“ в Истанбул бележат най-голям спад в Европа от 5,6%, а по отношение на доходността най-зле се представя улица Market Street в Манчестър, където тя достига ниво от 4,25%.

Cushman & Wakefield отбелязва, че все още има възможност за свиване на доходността от търговски площи в Будапеща, както и на други ключови пазари в Централна и Източна Европа като Варшава и Букурещ, където се смята, че търговските площи все още имат справедлива цена. 

При офис площите наемите в централния бизнес квартал в София са се задържали на ниво от 14 евро за кв. м през второто тримесечие, като остават непроменени спрямо първите три месеца на годината и растат с 3,7% на годишна основа. Доходността също се е задържала на ниво от 7,75%, което сочи нулева промяна спрямо първото тримесечие и спад с 25 базисни пункта спрямо същия период на миналата година. Cushman & Wakefield очаква наемите да се задържат на сегашното си ниво и през третото тримесечие, а доходността да продължи да намалява.

Като цяло в Европа наемите на офис площи са се повишили с 0,8% спрямо предходното тримесечие, като повишение е отчетено на 11 от наблюдаваните 47 офис пазара на Стария континент, а останалите не бележат промяна. Наемите постигат силен ръст за седмо поредно тримесечие. В същото време доходността е била на ниво от 4,42%, което е спад от 7 базисни пункта спрямо предходното тримесечие, като свиване на доходността е отчетено на около една трета от наблюдаваните пазари. 

Най-добре представилият се офис пазар в Европа през второто тримесечие е бил централният бизнес квартал в Рим, където наемите са се повишили с 5% благодарение на силното търсене от наемателите през същия период. Нито един офис пазар на Стария континент не е регистрирал спад на наемите през разглеждания период. Силен ръст са постигнали и офис пазарите в Бенелюкс, Централна и Източна Европа, Германия, скандинавските страни и Великобритания. 

Най-висока доходност е отчетена при офис сградите клас А в централната част на Москва от 9,50%.

Наемите на логистични площи в София остават на ниво от 4 евро за кв. м, като се запазват непроменени на тримесечна и годишна база. Доходността също остава на ниво от 8,75%, както и през първото тримесечие, но намалява със 75 базисни пункта спрямо същия период на миналата година. Cushman & Wakefield очаква наемите и доходността на логистичните площи у нас да останат на досегашното си ниво през следващите тримесечия.

Като цяло в Европа средното равнище на наемите на логистични площи е нараснало с 0,4%, като най-силен ръст е отчетен в Манчестър (+16,7%). Пет от наблюдаваните 45 пазара са регистрирали ръст на наемите, а на останалите те са се запазили непроменени. Силен ръст е отчетен и в Хелзинки, Будапеща и Рим. 

В същото време логистичният сектор отбелязва най-голям спад на доходността сред всички сегменти на пазара на бизнес имоти в Европа. Тя се е свила с 14 базинси пункта спрямо първото тримесечие на годината до 5,95% през второто тримесечие, като за първи път пада под 6%, откакто Cushman & Wakefield започва да следи трите основни сегмента на имотния пазар през 1992 г.

Всички наблюдавани пазари в Германия, Италия и Швеция са отбелязали свиване на доходността през второто тримесечие, както и някои от пазарите във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още