Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Нови стандарти за оценка на имоти дават по-голяма сигурност на чужди инвеститори

Българските стандарти за оценка на имотите са съобразение с европейските, казва Светла Дерменджиева от Камарата на независимите оценители

гледано: 3597   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Към момента българските стандарти за оценяване на имоти са съобразени с европейските, в някаква част и с международните. Те са законосъобразни и отговарят на изискванията на европейските страни. Това беше задължение на страната и тя отговори на него. Това каза Светла Дерменджиева от Камарата на независимите оценители в България в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По отношение на работата на Камарата на независимите оценители Дерменджиева посочи като най-важни нейните регулативни функции върху цялата дейност на независимите оценители, придобиване на професионална възможност на оценителите чрез сертификати, поддържане на тяхното постоянно обучение и следене на начините, по които трябва да се осъществява дейността. Към момента в публичния регистър оценителите са 3775 длъжностни лица.

Правоспособностите на Камарата обхващат недвижими имоти – сгради, терени, земеделски земи и трайни насаждения, горски терени с насаждения, машинни съоръжение, интелектуална собственост и други фактически отношения, включително и концесиите, които са от съществено икономическо значение, посочи Дерменджиева.

По отношение на потребителите и възложителите - те не могат да налагат своята воля поради естеството на регулатора, който е и трябва да остане независим, каза още тя.

По думите ѝ не може банката да каже на един оценител по какъв начин следва да бъде направена оценката. Всички банки имат свои вътрешни правила по отношение на риск, ликвидност и пр. Те биха могли вътрешно да преразгледат или редуцират предложената стойност, но не би следвало да дават указания. Оценките се извършват от независими оценители и трябва да отразяват този момент на професионалност и отговорност на оценителите.

Извеждането на инвестиционната стойност е много внимателно разглеждано при правенето на оценка на недвижими имоти в тяхното многообразие. Това е сериозна оценка, която показва развитието на една инвестиция, отбеляза Дерменджиева.

"Сигурността на външните инвеститори по отношение на един точен анализ, по отношение на анализа с перспективата на развитие на фона на нашата нормативна уредба, ще им даде възможност да получат един високопрофесионален продукт, който ще им помогне да преценят бъдещите си инвестиции", изтъкна тя.

Стандартите много сериозно са застъпили и разгледали етичните правила и норми. Включени са всички основни клаузи и принципи на поведение от етична гледна точка – както основни принципи, така и конкретни въпроси, каза още Дерменджиева.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
То ценз няма, тия стандарти обсъждат.

Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие