Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Офис кризата в България се превръща в HR криза

Компаниите опитват да върнат служителите си в офиса поне в няколко дни от седмицата, но срещат сериозен отпор

Офис кризата в България се превръща в HR криза

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ръстът на работната заетост в България, който е по-колеблив, отколкото в други страни в Централна и Източна Европа, не води до по-голяма заетост на офис площите, дори обратното, защото повечето компании работят в хибриден модел между домашен офис и офис. Това обясни Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания Cushman & Wakefield Froton, по време на имотния форум BalRec, организиран от "Градът медиа груп".

Хибридният модел на работа е една от тенденциите в глобален план на имотния пазар, които Лашова очерта и допълни, че тя трудно ще бъде променена. Проучване на Cushman & Wakefield сред клиенти е показало, че към момента под 30% от служителите у нас са в офис сградите.

„Те са наети, имат дългосрочни наеми, които се обслужват, но служителите не работят от офиса, а предимно от домовете си. Това е възможно в IT и BPO сектора, но възникват допълнителни проблеми на ниво мениджмънт, тъй като различните служители работят в различно време от деня и целият стрес за спазване на сроковете попада върху мениджърите. Компаниите опитват да върнат служителите си в офиса поне в няколко дни от седмицата, но срещат сериозен отпор“, отбеляза Лашова и допълни, че офис кризата в България се превръща в HR криза, на която трябва да се намери решение. 

Още по темата

В Европа доста от компаниите хибридно са върнали част от служителите си в офиса и се очаква и в България все повече компании да го направят с нарастване на темпа на ваксиниране в страната.

Лашова отчете тенденция на възстановяване на строителството, като от април много от проектите, които са били спрени миналата година заради несигурност и неяснота как ще се развие пазарът, са започнали да се изграждат.

72% от всички проекти в процес на изграждане у нас към края на първото полугодие на 2021 г. са в жилищния сектор. Те са следвани от промишлени сгради, което е нова тенденция за България, съобщи още Михаела Лашова.

Тя обясни увеличаването на дела на промишлените и логистични имоти в имотния пазар у нас с ръста на промишленото производство и с навлизането на чуждестранни инвеститори в сектора. „Докато в предишни години фокусът беше насочен към жилищата и офисите, тази година нямаме нови офис сгради, чието строителство да започва сега, а само сгради, които се довършват“, отбеляза Лашова.

Друга тенденция е фокусът върху строителството на логистични имоти и жилищни сгради. „Големи инвеститори като Blackstone, Allianz, CBRE Global инвестират в индустриални имоти и жилищни сгради с цел наемане. Това рефлектира върху обема на инвестициите в световен мабащ за първото полугодие – ръст от 73% при индустриални имоти и 28% при жилищни сгради. В същото време има спад на инвестициите в офиси с 32% и в търговски площи. Растат инвестициите в домове за възрастни хора - алтернативен продукт, върху който се фокусират много инвеститори, тъй като голяма част от населението в Европа е застаряващо“, отбеляза Лашова.

У нас трендовете се запазват, като фокусът е върху строителството на жилищни и индустриални имоти. „Нашият инвестиционен пазар тази година е в доста малки обеми със сделки от 130 млн. евро, като водещи са офисите. Следват индустриалните имоти и парцелите за жилищно строителство“, каза Лашова.

Трета тенденция, която според Лашова ще промени начина на работа и мислене в имотния сектор, е устойчивостта. „Все повече американски и европейски инвеститори търсят проекти, които отговарят на ESG критериите. Големи международни инвеститори отказват да инвестират в проекти, които не отговарят на тези критерии. ESG рейтингът става ключов и при финансирането и банковите институции. Дори в България той вече е част от въпросниците, които някои от големите банки изпращат до своите клиенти. Бизнес имотите трябва да покриват критерия за устойчивост и тази тенденция ще се запази през следващите пет години и ще трябва да се адаптираме към нея“, каза Лашова.

Тя посочи, че имотният пазар у нас е изправен пред редица предизвикателства, макар да е далеч по-активен от миналата година. Освен трудностите пред световната и местната икономика предизвикателство у нас ще бъде и политическата криза, смята Лашова.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
4
 
14
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Съдейки от коментарите, за да желаеш да се върнеш в офиса трябва да отговаряш на три характеристики. Да си мразиш децата, да си любител на мъжките голи хора и да нямаш никакви други социални контакти освен тези в тъпата си работа. Трагедия, честно...
0
 
5
 
13
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ако се наложи, ще си намеря remote работа на по-ниска заплата, но няма да се върна :)
0
 
3
 
12
khao до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
няма такова нещо ... както ти казах за мен само онбординга е задължително да си в офиса, но след като свикнеш ... си до там! В нашата фирма даже собственика е хоум офис и идва чат пат
0
 
3
 
11
mrynmryn до: Dr. Vatnikov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Това на база на какво го съчини? Моята фирма преди имаше 40 дни хоум годишно, сега го направиха да можеш завинаги да си хоум, защото работата се увеличи в пъти и няма как да намираш служители само от околността, от 50 човека в нашия офис, 10 си ходят редовно. Като 2-3 от тях са защото децата им са вкъщи и не могат да работят, когато и те са им на главите. В моя екип дори няма българи, аз какво да правя в него офис?
0
 
4
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
*** моля, вижте как след 2 години няма да ни стигат офис площите!

Още от България
"Златни пясъци" прехвърля "Морско око Гардън" и други имоти в ново дружество