IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отдръпват ли се международните инвеститори от българския пазар на бизнес имоти?

Общият обем на инвестициите в този сектор в България достига 380 млн. евро през първото полугодие

15:01 | 03.07.18 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Инвестициите в бизнес имоти в България през първите шест месеца на 2018 г. са на обща стойност над 380 млн. евро, включително сделки с парцели, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Тя отчита сериозен спад на интереса на чуждите инвеститори към пазара на бизнес имоти у нас от началото на 2018 г. заради високите цени на предлаганите активи и липсата на качествени мащабни проекти, които отговарят на търсенето на потенциалните купувачи.

Сред по-значимите сделки за периода са придобиването на Mall of Sofia от GTC, на Millenium Center от ОББ и ДЗИ, както и портфолио сделката за Megapark и Polygraphia Office Center с инвестиционния фонд Lion’s Head.

Макар и пазарът да показва относително висока активност в сравнение с предходни години, повечето сделки са резултат от преговори, започнали през 2017 г., а слабият инвеститорски интерес от последните месеци ще даде отражение върху бъдещи периоди, отбелязват от Forton.

“Ръстът на инвестиционния пазар, на който станахме свидетели през 2017 г., значително повиши очакванията на българските продавачи и доведе до ръст на цените. Покачването обаче не е обосновано с увеличено търсене, а се дължи на твърде оптимистичната очаквания за пазара“, коментира Явор Костов, мениджър „Капиталови пазари“ в Cushman & Wakefield Forton.

Консултантската компания не очаква безпрецедентният за българския пазар обем от сделки за над 1 млрд. евро през 2017 г. да се повтори в близко бъдеще. Миналата година основен двигател бяха южноафриканските фондове, които през миналата година активно навлязоха в България. Успоредно с това обаче от пазара се отдръпват западноевропейските инвеститори, казва се в доклада на Forton.

За тези капитали България трудно се конкурира с други източноевропейски пазари, които предлагат по-добро съотношение между цена на привлечения ресурс и доходност. Сред примерите са Румъния и Унгария, както и второстепенни градове в Полша, които през последната година влязоха в полезрението на инвеститорите в имоти, допълва консултантската компания.

В сравнение с България тези пазари предлагат по-ниски нива на доходност, но съответно при по-добри лихви за финансиране и по-нисък риск.

„В немалко случаи финализирането на една сделка може да отнеме повече от шест месеца. Обемът на пазара от началото на годината не бива да заблуждава за висока активност, а трябва да се приеме като инерция от 2017 г.“, обобщава Явор Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 5 години
замислил се бил...с кво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 5 години
Всеки цикъл в пика си на кривата формира балон на цените . Икономиката е циклична , съжалявам ако сега го разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 5 години
замислих се кой балон до сега е подпомогнал развитието на света ... и не се сетих за нито един, би ли ми помогнал ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 5 години
все едно каза, нема нищо лошо в кражбите ... то така се върти света :)краде се от хиляди години и който може управлява света ... да ти кажа има много лошо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 5 години
то, маме , в основата на всеки балон и у нас и по свето са ефтинките пари п.п. Нема нищо лошо в балоните , така се развива света - от цикъл в цикъл . Кой как ги разбира и управлява балоните - е те това е майсторлъка и не е за някой който си е купил гарсониерка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 5 години
за това ти казах че принципно си прав, и че съм съгласен с теб като цяло
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
тук не се говори за апартаменти :):) принципно си прав, но тук предобри боба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
fras
преди 5 години
Чуждите инвестиции в наши бизнес имоти в голяма степен се формираха от 2-та южноафрикански фонда, които купиха 4-5 мола.Така че няма отдръпване на чужди инвеститори, защото такива много на брой не е имало.А и няма какво толкова да предложим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още