IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотите предлагат да отпаднат декларациите за новопридобити имоти

Местният данък за новопостроените сгради да се дължи след завършване на строежа, предвиждат законови промени

16:50 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Да отпаднат от първи януари 2019 г. декларациите за новопридобити имоти, които гражданите и фирмите са задължени да подават, предлагат „Обединени патриоти“. Това става ясно от внесените деловодството на парламента промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

По-конкретно се предвижда  да бъде премахнато задължението физическите и юридическите лица да подават данъчни декларации за нвопостроени сгради, които подлежат на въвеждане в експлоатация по реда на Закона за устройство на територията и за новопридобити по възмезден или безвъзмезден начин имоти и ограничени вещни права.

Патриотите предлагат още местният данък за новопостроените сгради да се дължи след завършване на строежа. Според вносителите сегашната разпоредба е неясна и противоречива.

Според предлаганите промени годишният данък за новопостроените сгради ще се определя на база информацията, която служебно ще се подава от органа, издал удостоверението за въвеждане в експлоатация или разрешение за ползване след завършването им, а не на базата на подадена данъчна декларация, както е в момента. По същество информацията, необходима за определяне на данъчната оценка е налична в общината, твърдят патриотите. Според тях предлаганите промени ще намалят административната тежест и ще освободи гражданите от подаването на информация, която е налична при компетентния орган. 

С цел да се стимулира завършването на недовършеното строителство и ограничаването на нерегламентираното ползване на сгради, преди въвеждането им в експлоатация, се предлага данъкът да е дължим, ако в двегодишен срок от издаването на Акт 14 (завършен груб строеж) и едногодишен срок от съставянето на Акт 15, обектът не е въведен в експлоатация или не е издадено разрешение за ползване.

Задължението за подаване на данъчна декларация за определяне на данък върху наследствата остава, но ще бъде еднократно.

Патриотите предлагат да отпадне и задължението за подаване на данъчна декларация за определяне на годишния данък за имотите или ограничените вещни права върху тях. Причината за промяната, според вносителите, е, че това е излишно натоварване, защото цялата необходима информация е налична в общината, защото за имотните сделки се дължи еднократен местен данък. Размерът му се определя всяка година от съответната община но, той е в диапазона от 0,1 до 3% върху оценката на имуществото.

Затова се предлага след получаване на уведомлението от службата по вписванията за прехвърлените права върху имота да се определя и годишният данък, като се уведомяват данъчно задължените лица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още