IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена за лукс имоти в центъра на София достига 2 300 евро за кв. м

Наемният пазар изконсумира ефекта от Председателството на ЕС още миналата година, отбелязват от Unique Estates

11:41 | 10.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Unique Estates</em></p>

Снимка: Unique Estates

Цените на луксозните имоти в България отбелязват лек ръст през първото тримесечие на 2018 г. Средната цена в централните софийски райони вече е 2 300 евро за кв. м, а в района на Докторски паметник нивата са около 2 700 евро за кв. м, показва анализ на консултантската компания Unique Estates.

В същото време засиленото предлагане на имоти под наем е довело до спад на цените спрямо миналата година, когато имаше засилен интерес, особено към апартаменти в центъра на София, заради Председателството на ЕС, отбелязва компанията.

„Много от жилищата се наемаха предварително и това доведе до висока активност на пазара, която продължи до есента на 2017 г. През последните месеци обаче търсенето намаля до обичайните си нива. В същото време пикът на покупките с инвестиционна цел доведе до последващо пренасищане на пазара с оферти за наеми и така цените в много райони тръгнаха надолу“, допълват от Unique Estates.

Консултантската компания прогнозира, че ограниченото предлагане ще повиши леко продажните цени на пазара на луксозни имоти през 2018 г., докато наемите ще се запазят на сегашните нива или ще отбележат спад. Тя очаква броят на сделките да се запази около нивата от предходната година. БВП БВП

Интересът към луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция, но предлагането продължава да изостава. Причината е липсата на качествено ново строителство, което отговаря на нуждите на купувачите, както и ограниченият избор от жилища в централните райони на София, които са търсени най-вече с инвестиционна цел.

Търсене и предлагане

През първото тримесечие на 2018 г. пазарът на луксозни апартаменти е останал активен основно в по-ниския ценови сегмент – до 300 хил. – 350 хил. евро. Сделки са сключвали основно в централните райони на София и около Докторски паметник, като голяма част от търсенето е било с инвестиционна цел, съобщава Unique Estates.

Основното търсене в тези райони е било на апартаменти в стари аристократични кооперации, а купувачите са били основно хора със свободни капитали с интерес към жилища за ремонт, в чието обновяване да инвестират и да ги препродадат впоследствие на по-висока цена, допълва компанията.

„През последните години този тип покупки придобиха популярност сред хората, които търсят доходоносна инвестиция. Напоследък обаче изгодни предложения за продажба в тази ниша на пазара се появяват все по-рядко и това ограничава потенциала за сделки“, коментира Галина Грудова, старши партньор в Unique Estates.

Другият тип търсене на апартаменти в централната част на София е бил отново с инвестиционна цел, главно за отдаване под наем в придобилите през последните години популярност платформи от типа на Airbnb. Не са липсвали и покупки за жилищни нужди. Продадени Продадени

Относително активни като сделки в по-ниския сегмент на луксозния пазар през първото тримесечие са били и южните райони на София, около бул. „България“, както и кварталите по Витошката яка. И там продажбите са били основно на апартаменти с цел покриване на жилищни нужди.

В средния ценови сегмент на луксозния пазар – 500 хил. –800 хил. евро, сделките през първото тримесечие са били значително по-малко заради слабото предлагане на къщи и апартаменти, които отговарят на търсенето на купувачите, отбелязват от Unique Estates. Продадени Продадени

Според брокерите на компанията изискванията към апартаментите в този ценови сегмент са да са с голяма квадратура – поне 200 кв. м, най-малко три спални с баня към всяка от тях, гардеробни, поне две паркоместа и хубава гледка. При къщите изискването е за модерна архитектура, голям двор и „умно“ управление на имота.

За разлика от апартаментите обаче при къщите в този ценови клас се очаква по-балансиран пазар с излизането на няколко проекта за затворени комплекси в близките месеци. Те ще предложат както редови, така и самостоятелни къщи в кварталите по т.нар. Витошка яка – Бояна, Драгалевци, Симеоново и местността Камбаните, пише Unique Estates.

Висок остава и интересът към покупка на ексклузивни къщи и резиденции, чиито цени обичайно надхвърлят 1–1,5 млн. евро. След силните сделки в този сегмент през миналата година обаче в момента предлагането е ограничено, отбелязва компанията. Брой Брой

Общата активност на пазара на луксозни имоти през първото тримесечие се запазва на нивата от миналата година както при продажбите, така и при наемите. Прогнозата на Unique Estates е за задържане на обема продажби заради недостига както на подходящи проекти в строеж, така и на парцели с добра локация за бъдещо строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 27 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 години
Банките,имотните агенции и строителните фирми надуха нов имотен балон !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още