Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

В България е нарушен балансът между малките и големите жилища, твърди експерт

80% от БВП на ЕС се създава в градовете, заяви проф. Константин Калинков

В България е нарушен балансът между малките и големите жилища, твърди експерт

Снимка: община Варна

Необходима е промяна в структурното съотношение между малките и големите жилища в страната, както и възприемането на нов стандарт съобразно жилищните потребности на населението, каза в интервю за БТА проф. Константин Калинков от Икономическия университет във Варна.

Големият проблем на жилищното строителство не са толкова панелните блокове, колкото жилищните структури и средата за обитаване. Необходима е промяна във функцията на обитаване и възприемането на нов жилищен стандарт, а не "социално репресираните" 4 човека, които живеят на 50-60 кв. м - каквато е ситуацията в момента, посочи експертът.

Например, в Малта жилищата са между 100 и 300 кв. м. В Европа малките жилища са до 20% от всички останали, при нас те са от 40 до 60 на сто. Имаме нарушен баланс между малките и големите жилища, отбеляза проф. Калинков.

По думите му стандартът за живот в едно съвременно градско жилище трябва да бъде 95 -105 кв. м минимум. Има възможност собствениците на големите жилища на етаж в панелните блокове да изкупят съседните малки апартаменти и да се обособят по-големи жилища, с които може да се промени структурата на апартаментите, а от там и манталитетът на живеещите в тях, смята експертът. 

Още по темата

В момента общините са най-големите собственици на жилищни терени. Ако те не намерят възможност да раздвижат пазара на терени за жилищно строителство, изкуствено ще вдигнат цените на имотите, каза проф. Калинков.

Ако приемем стандарт от 40 кв. м на човек и тричленно семейство живее на 150 кв. м, тогава данъкът, който ще плащат до 120 кв. м, ще бъде нормален и за разликата ще влязат в някаква прогресивна скала, защото излизат от стандарта, отбеляза той.

В цял свят има релация между площ, цена, място и финансови възможности, посочи проф. Калинков. При нас това не само, че го няма, но има и други анахронизми, допълни той. Според експерта основното е да се промени дисбалансът на жилищните структури.

Той припомни също така, че до 2050 г. се очаква населението на Земята основно да живее в градовете, а 80% от БВП на ЕС се създава в градовете. 

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
12
 
1
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
В България и София се наду нов жилищен балон !

Още от България
Мудната администрация бави строителния процес и оскъпява жилищата