IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 23 октомври

08:30 | 23.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Здравната каса съвсем ще затъне в дългове към ЕС

в. Сега

Драстично намаление на парите за лечение на българи в ЕС предвижда бюджетът на здравната каса за 2020 г. Тъй като и в момента дълговете на касата продължават да растат, това ще доведе до още повече просрочия и вероятно отказ да се приемат в чужбина осигурени в България пациенти. За лечение на българи в ЕС - както планово - когато НЗОК не може да осигури лечението у нас, така и за спешни и неотложни случаи при пътувания навън, за догодина в бюджета на касата са предвидени 70 млн. лв., което е с цели 90 млн. лв. по-малко спрямо бюджета за тази година, и дори по-малко от 73-те млн. лв. в бюджета през 2018 г. През 2019 г. касата разполагаше с рекордните 160 млн. лв. за лечение на българи в ЕС, което се наложи заради натрупаните в продължение на години дългове към чуждите каси. Идеята беше точно да се погасят най-спешните просрочия. Заради скандала с дълговете към чуждите фондове през 2018 г. дори се стигна до оттеглянето на тогавашния управител на НЗОК проф. Камен Плочев, който поиска от парламента актуализация на бюджета на касата още през февруари. 

Фермер: България яде старите запаси на свинско от Европа

в. Сега

След кризата с чумата по прасетата сега по магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско от резервите на Европа, а търговците го предлагат наред с прясното месо. Това твърди Христо Стойков, директор на свинекомплекса в русенското село Бръшлен, в който 40 000 животни бяха умъртвени заради заразата. "Заради опасната зараза у нас бяха унищожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация. Сега търговците запълват дефицита с внос, като много често докарват у нас нискокачествени екарисажни меса", казва Стойков пред TracNews. Сред страните, които според него ще си "разчистят резервите", са Холандия, Франция и Германия.

Ремонтът на бабуните по "Тракия" остава за неопределено бъдеще

в. Сега

На фона на ударното наместване на несъществуващи 1 млрд. лв., чакани от приходите от тол системата за строеж и ремонт на пътища, се оказва, че липсват средства за критично проблемни трасета. Такава е отсечката на магистрала "Тракия" в участъка Чирпан - Стара Загора, която е на вълни и е опасна. Заради калпавото изпълнение там бе въведено ограничение на скоростта от 140 на 90 км в час, докато се отстрани проблемът. През март регионалният министър Петя Аврамова обеща ограничението да отпадне до края на септември тази година. Сега обаче се оказва, че тепърва се мислят варианти за финансиране на ремонта, тъй като бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" е ограничен. Това става ясно от писмен отговор на Аврамова на въпрос на депутата от БСП Георги Йорданов. 

Още една нискотарифна компания ще лети до София

в. Монитор

Нискотарифната немска компания Юроуингс (Eurowings) ще започне полети до летище София на 28 октомври, съобщиха от българският летищен оператор.

Летище София не предоставя допълнителни подробности, които се очаква да бъдат разкрити на събитие на 28 октомври. Според данни на уебсайта на Eurowings, компанията ще извършва полети между София и Барселона, Сплит, Валенсия, Будапеща, Прищина, Щутгарт, Берлин, Загреб, Бремен, Хамбург, Рим и Амстердам.

Eurowings ще стартира полети от София до редица други летища по-късно тази година и през първата половина на 2020 г., също показват данни от уебсайта на компанията.

„Фолксваген“ не търси новомясто за завода си, проектите са замразени

в. Труд

Пред журналисти Андреас Тостман, който отговаря за производството, поясни, че Фолксваген следи внимателно турската офанзива в Сирия. „Не сме притиснати от времето и затова решението ни, къде ще построим завода, в момента е замразено“, допълни Тостман. По-рано „Фолксваген“ отложи окончателното си решение дали да построи своя нов завод за автомобили в Турция на фона на международните критики по отношение на турската военна операция в Северна Сирия и опасенията за сериозно накърняване на репутация на немския автомобилен производител, предаде БНР. „Ние наблюдаваме внимателно настоящата ситуация и гледаме със загриженост текущите развития“, заяви говорител на компанията, цитиран от „Ханделсблат“.

Българските купувачи на имоти се завърнаха по морето

в. Труд

Българските купувачи се завърнаха по морето, показва анализ на имотна компания, която продава ваканционни жилища по Черноморието. 60% от запитванията и от сключените чрез агенцията сделки през 2019 г. са с български граждани. Останалата част от сделките с имоти са с руснаци и англичани. Около 40% от запитванията за имоти край морето са за двустайни апартаменти. Клиентите, които желаят такъв имот, имат среден бюджет от около 28 хил. евро. На втора позиция се нареждат студията с 30% от запитванията, като средният бюджет за тях е 15 хил. евро.

Осигурени са първите 200 млн. евро за “Балкански поток”

в. 24 часа

“Булгартрансгаз” взе кредит от 200 млн. евро от 4 банки за авансово плащане на консорциумите, които строят “Балкански поток”. Това съобщи за “24 часа” шефът на газовото дружество Владимир Малинов. В процедурата са участвали 9 банки, подписани са договори със Ситибанк, ИНГ банк, Уникредит Булбанк и Международната банка за икономическо сътрудничество. Заемът е обезпечен с депозити в долари, които са в тези банки. Доларите в момента носят поголяма лихва, отколкото е тази по кредита в евро. Освен това и плащането към изпълнителите е в евро. При тази операция компанията ще спечели за 6 месеца 2 млн. лв. Има опция за удължаване на срока с още 6 месеца, което би донесло още 2 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още