IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

РБК: Лукойл ще построи в България нефтохимически комплекс

Новият проект за производство на полипропилен може да струва 1 млрд. евро

08:45 | 01.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Лукойл“ ще построи в България нефтохимически комплекс, пише руското бизнесиздание "РБК".

„Лукойл“, който притежава най-големия нефтопреработвателен завод на Балканите, „Нефтохим Бургас“, планира да построи на негова база нефтохимически комплекс за производство на полипропилен, разказва пред вестника президентът и съсобственик на концерна Вагит Алекперов. По думите му "предстои да се модернизира старо производство". 

Същевременно „Лукойл“ не предвижда да увеличи броя на бензиностанциите си в България, добавя Алекперов. Българската мрежа на руската компания включва в момента 221 бензиностанции, посочва вестникът, цитиран от БТА.

Според цитиран в изданието говорител на концерна  „Лукойл“ смята да произвежда с новите си мощности в България най-малко 150 000 тона полипропилен годишно.

"Лукойл" вече произвежда в България и Русия близо 70 вида полипропилен, посочва аналитикът Андрей Костин. Пазарът на полимери е навлязъл във фаза на растеж и 150-те хиляди тона полипропилен от новия комплекс в България ще намерят купувачи в Европа и в Турция, убеден е той.

Стойността на новия комплекс ще зависи от техническите процеси - модернизацията на сегашните инсталации с разширяване на производството може да струва "десетки и стотици милиони евро", а строежът на ново предприятие за производство на продукция чрез пиролиза - "стотици милиони и милиарди евро", разсъждава руският специалист.

Според оценка на друг анализатор - Евгения Дишлюк от "Газпромбанк", новият проект за производство на полипропилен в България ще струва 1 милиард евро, а мощностите ще бъдат изградени за 3 години.

Българският проект на „Лукойл“ не е голям за мащабите на концерна и не е в разрез с дългосрочната му стратегия, насочена към Русия. Изборът на базата в Бургас може би се дължи на достъпа до евтини суровини и наличието на пазар за пласмент в България и Турция, отбелязва трети руски експерт, Василий Танурков.

Дългосрочната стратегия на компанията, която бе представена на 23 март, предвижда вложения за 80 млрд. долара в близки десет години – по 8 млрд. долара годишно от 2018 г.  А 70% от инвестициите са насочени към проекти в Русия, казва Алекперов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още