Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Bild: Гърция ще получи облекчаване на дълга

На страната няма да ѝ бъдат опростени задължения, но ще бъдат облекчени някои условия

Bild: Гърция ще получи облекчаване на дълга

Снимка: Ройтерс

Гърция очевидно ще получи голяма финансова помощ за периода след края на третия спасителен пакет. Останалите пари от изтеклата програма на ESM от най-малко 15 млрд. евро трябва да помогнат на Атина да не изпадне веднага в нови финансови затруднения, съобщава ексклузивно германският таблоид Bild, който обикновено е добре информиран по темата.

В допълнение и финансовите министри от еврозоната ще решат през следващата седмица мащабно облекчаване на дълга на Атина, състоящо се от три различни мерки. Периодът за изплащане на старите кредити от втората помощна програма (EFSF) следва да бъде удължен с най-малко три години, в допълнение лихвените проценти по тези кредити трябва да се намалят, а освен това Гърция следва да получи около 5 милиарда евро от печалбите на Европейската централна банка от гръцките облигации.

Още по темата

В замяна на това местното правителство трябва да продължи да бъде подложено на „засилен надзор“, така че приетите реформи да бъдат наистина приложени, а не да бъдат отменени. Мярката е вписана под натиска на федералното правителство на Германия в поверителен документ на финансовите министри на страните от еврозоната, пише вестникът.

Според статията на Bild Международният валутен фонд няма да участва в третата спасителна програма с нито един цент, но такова участие беше основното обещание на федералното правителство. Когато през 2015 г. Бундестагът даде разрешение за третия помощен пакет, той го направи само при условие, че и МВФ участва.
 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Русия ще се намеси в спора между Сърбия и Косово, ако и САЩ го направят