IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дипломатическата катастрофа на Путин

Демаршът на редица страни по света срещу Русия е напът да влезе във всички учебници по история на международните отношения

15:09 | 28.03.18 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кремъл ще продължи боя без правила със Запада. И дипломатическият бойкот няма да го спре, пише в специален коментар за "Дойче веле" руският журналист Константин Егерт.

"Не вярвам!" - така смъмрял артистите според техни мемоари бащата на съвременната руска театрална школа Константин Станиславски, щом останел недоволен от играта им. Обединеното кралство и многобройните му съюзници в цял свят действаха колективно на 26 март от позицията на Станиславски.

Какво е отношението на Орбан към Путин?

"Не вярваме, вие лъжете!" - ето какво означава безпрецедентното изгонване на руски дипломати от страни членки на ЕС, САЩ, Канада и Австралия. Демарш, който е напът да влезе във всички учебници по история на международните отношения. Подобно публично унижение не е сполетявало нито Саддам Хюсеин, нито династията Ким в Северна Корея. Британската премиерка Тереза Мей записа сериозна политическа победа. 

Особено ярки ми се сториха два момента. Първо, този с малка Исландия, хвърлила навремето предизвикателство на Съветския съюз, когато първа призна през 1991 г. възстановената независимост на Литва. В понеделник, 26 март, тя обяви политически и дипломатически бойкот на официална Москва, въпреки че не е членка на ЕС и няма специални отношения с Великобритания, за разлика примерно от Канада, Австралия, а всъщност и от САЩ.

Второ, "най-добрият приятел" на Кремъл, унгарският министър-председател Виктор Орбан и още няколко страни решиха да изгонят по един руски дипломат. Дори да е без особена охота, лидерът на Унгария, при все че се кара с ЕС, разкри какви са същинските му, а не пропагандните приоритети.

И с това скандалът не приключва. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че страните от ЕС може би ще предприемат и други стъпки. Сиреч онези, които засега не са гонили служители от руските дипломатически мисии, може и да го сторят, ако експертите на Организацията за забрана на химическите оръжия констатират, че веществото, с което са отровени Сергей и Юлия Скрипал, вероятно идва от Русия. Същото чака навярно и Токио. Говорител на кабинета на Шиндзо Абе избегна да отговори дали основният азиатски съюзник на Вашингтон ще подкрепи американската позиция.

Лавров избра футбола

В една нормална демокрация криза от този мащаб би предизвикала най-малкото оставки на ръководствата на министерството на външните работи и спецслужбите, мащабно парламентарно разследване и силно би разклатила позициите на президента. Русия обаче не е демокрация. Външният министър Сергей Лавров демонстративно отиде в понеделник да играе мач с ветерани от московския футболен клуб "Спартак". Посолството на Русия в САЩ реши да си направи шега. Мисията публикува в Туитър предложение към читателите - да изберат с гласуване кое американско консулство да затвори Москва в отговор след затварянето на руското дипломатическо представителство в Сиатъл. 

Марионетни депутати от Държавната дума и марионетни "експерти" от джобната телевизия на Путин си упражняваха остроумието върху, казано деликатно, сексуалните отношения на САЩ с техните съюзници. Защото, ако вярваме на руската държавна пропаганда, въпросът не е в химическата атака, застрашила живота на хиляди хора в Солсбъри, а в желанието на Щатите да нанесат нов удар на Русия, която "доскоро коленичила, се изправя, хвърляйки предизвикателство на нахалстващата Америка". "Вашингтон принуди своите лакеи да се включат в дипломатическия бойкот" - ето версията, втълпявана в главите на руските граждани. В смисъл, че велика Русия може да има само велики врагове, а не разни там като Румъния или Финландия.

Кремъл безспорно ще отвърне с взаимност - ще изгони дипломати, ще затвори още едно американско консулство. Може да ликвидира и кореспондентското бюро на Би Би Си, ако британските власти отнемат лиценза на кремълския пропаганден канал Ар Ти.

Олигарси на прицел

С това обаче обичайните политическо-дипломатически възможности на официална Москва кажи-речи се изчерпват. Но Великобритания разполага и с много други. Например да запорира "подозрителното имущество", по-просто казано - активите на руските олигарси в Обединеното кралство, да отнеме паспортите с лъв и еднорог на корицата, издадени на някои от тях и семействата им, и да включи руски официални лица в британския списък "Магнитски".

А нищо чудно Лондон наистина да бойкотира и световното по футбол, защото разследването по случая Скрипал може да разкрие нови факти, неприятни за Кремъл.

Официална Русия лъга прекалено много и за Александър Литвиненко, уж отровен от Борис Березовски, и за "грузинската агресия" срещу Южна Осетия, и за "украинските фашисти" в Крим, и за това как няма руски военни в Донбас, и за фалшивия диспечер, "видял" как също тъй фалшив украински изтребител свалил малайзийския пътнически самолет. И количеството лъжи премина в качество.

Външната политика на днешна Русия претърпя катастрофа

Но тя - въпросната политика, няма да се промени. В очите на руската върхушка всяко отстъпление е поражение. Сигурен съм, че Москва обмисля вече т. нар. асиметричен отговор за Запада. Има си за тази цел и хакери, и пропагандни ресурси, а и въоръжени сили. Не става дума за студена война. В онази имаше все пак някакви правила. В новата война на Русия със Запада такива няма да има.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 3
0pk
преди 6 години
Как им викаха на тия, дето им се привиждат разни работи? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 3
Money
преди 6 години
Не е така, българите вярват на Путин и на Лукойл. И на руската мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 1
Money
преди 6 години
Това е кофтито на руснаците, обичат да воюват и пият водка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 11
Pyramid
преди 6 години
Авторът и на тази статия не е чувал, яено, за древните термини "доказателства", "концепция за невиновност до доказване на противното", задължението на обвинението да докаже, ако има с какво, твърденията си и, дори уникалното нещо "причинно-следствена връзка" в аспект завършване на следствието-присъда с не обратно. Или много са му нашокали канчето за или много са му платили, или е безплатен слагач-неадекватник. Не виждам да си е изобщо задал въпроса "-Кой и какво печели от това?". Май, наистина, отиваме към неадекватност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 33 rate down comment 22
Shadow1
преди 6 години
Точно за Путин няма нужда да се тревожите. Политиката е неговата игра и не съществува по-добър от него в нея. Ако има някой който да знае как да излезе победител и в най-неблагоприятната ситуация това е той, а това е далеч от най-неблагоприятната ситуация мисля. Сами виждате че той е самото доказателство на факта, че за да си най-влиятелната личност в света не е нужно да имаш най-силната икономика нито най-голямото население, нито дори най-силната армия... Повече няма какво да говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 38 rate down comment 15
tisia
преди 6 години
Йордан Халачев- Е,как да не е нападала Русия с химическо оръжие?Германия даде окончателно разрешение за изграждане на руския газопровод Северен поток 2,въпреки протестите на Вашингтон,Лондон други дребни играчи. Увеличиха се количествата синьо гориво, продавано от Москва в ЕС в ущърб на по-скъпия американски втечнен газ,на фона на започнатата от Тръмп търговска война с Европа и с Китай по темите за митата и след заплахите срещу немското автомобилостроене.ОПЕК и Русия сключват сделка, която може да увеличи контрола върху световното снабдяване с петрол в продължение на 10-20 години, а не на годишна база, съобщи Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман пред Ройтерс.Русия и Саудитска Арабия се събраха от общия интерес, както и от увеличеното влияние на Русия в Близкия изток,за сметка на САЩ и Великобритания след военната намеса в Сирия.Само преди 20 дни, САЩ се хвалеха,че ще надделят над ОПЕК на световните петролни пазари до пет години.Според техен доклад 80% от глобалния растеж на търсенето до 2020 г. ще се дължи на шистовите компании в САЩ.А,пък сега Русия с ОПЕК в дългосрочен съюз? Срещу по-скъпия за добиване шистов газ ли е неприличното сдружение?В Сирия работите не вървят на добре за англо-американската коалиция.Путин подкокороса Ердоган да напада американски и английски специални части.Е,как да не е нападала Русия с химическо оръжие "добрата стара" Англия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 45 rate down comment 16
dr.5rov
преди 6 години
Каква хубава заклеймяваща статия. Екипът направо си е излял душата (до дъно). Само дето вони на страх. Как се кефят, че най-сетне са направили мръсно на някого. Даа разочароващо е да гледаш как уж най-предприемчивата част от хората, които уж трябва да водят другите, изпадат в такива такива състояния. Злобата е признака по който можеш да разпознаеш слабия и страхливия, защото той може да си позволи само това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 35 rate down comment 14
крас
преди 6 години
ОНОВА КОЕТО НЕ УБИВА РУСНАЦИТЕ ГИ ПРАВИ ПО СИЛНИ. ТЕ СА НАРОД КОЙТО ОБИЧА ДА ВОЮВА, А ТОВА ЗА ТЯХ Е НЕОБЯВЕНА ВОЙНА. БЕЗ СЪМНЕНИЕ ОТВЕНТНИЯ ОТГОВОР НА МОСКВА НЕ ЗАКЪСНЯ.Прекратяването на договорите за ТРАНЗИТ на руски газ през УКРАЙНА означават, че целият този ЖАБЕШКИ ОРКЕСТЪР от крякащи хаотично и безпредметно ПРИБАЛТИЙСКИ , БАЛКАНСКИ , и ЦЕНТРАЛНОЕВРОПЕЙСКИ държавици ще остане на сухо и БЕЗ ГАЗ.Проблема на ЕС и цялата тази клоунада от пърхащи колониални държавици е , че "ТЯХНАТА" ГАЗ СЕ НАМИРА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РУСИЯ. КАК ЩЕ СИ Я ВЗЕМАТ НЕ МИ Е ЯСНО, НО СЪС СИГУРНОСТ ТОВА ПОВЕДЕНИЕ ГИ ОБРИЧА НА СТУД И ОТЛИВ ОТ ИНВЕСТИЦИИ КОИТО СТАРАТА АНГЛИЯ И ГЕЛРМАНИЯ СА ГОТОВИ ДА ПРИЕМАТ. ПРОЕКТА СЕВЕРЕН ПОТОК - 2 ОТ ВЧЕРА Е В ДЕЙСТВИЕ, А ТУРСКИ ПОТОК СТИГА САМО ЗА ТУРЦИЯ , НО НЕ И ЗА "ОБЕДИНИЛИТЕ" СЕ ЕВРОПЕЙСКИ БАЛКАНИ. ДЕМОНТАЖА НА ВТОРОТА ТРЪБА НА ТУРСКИ ПОТОК , Е ЯРКО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ТОВА КАКВО ПРЕДСТОИ В ТОЗИ РЕГИОН И КОЙ ЩЕ Е ТОЗИ КОЙТО ЩЕ НАЛАГА ВОЛЯТА СИ В ТАЗИ ЧАСТ НА СВЕТА. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ТУРЦИЯ , ЯПОНИЯ , КИТАЙ , КОРЕЯ. АВСТРИЯ!!Те мълчат, защото знаят от кого ще получат газ.А НИЕ ОТ ТРИТЕ НАЙ ДЪЛГОТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 29 rate down comment 12
comet
преди 6 години
Няма как да е истина (самолетите да предизвикат онова трагично за човечеството театро), кулите и третата съседна са взривени с предварително заложени взривове там отвътре (явно е от записите), дори мои приятели строителни специалисти (американци) са ходили там място и го твърдят без съмнение! Че истината за подобни очевидни безумия все още не е излязла наяве, само доказва колко свободни кукловодите на САЩ са да изопачават всяка истина и колко нагли са пред народа си и народите по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 33 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Бабето Меркел най ми допадна как наказа руснаците :) Изгони четирима дипломати и им одобри Северния Поток 2. Направо каква врътка направи, има да се чудим доста дълго време.То още не е късно да го спре, де. Такова тръшкане и търкаляне беше от страна на Тереза (май ще дръпне някой Оскар догодина), а и в американския конгрес големи призиви бяха Меркел да не пречи на свободния пазар на американски втечнен газ, позволявайки СП2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още