IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС вече не може да дава гаранции за членството на Западните Балкани

Безизходицата около обявяването на среща на върха на европейски и балкански лидери на 6 октомври е една най-ниските точки в стратегията на блока за разширяване

20:30 | 28.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изглед от Митровица, Косово.<em> Снимка: Getty</em></p>

Изглед от Митровица, Косово. Снимка: Getty

Европейският съюз, притеснявайки се от политически реакции в страните членки, вече не може да се съгласи да дава гаранции за евентуалното бъдещо членство на шестте държави от Западните Балкани. Това става ясно от четирима дипломати на блока и вътрешен документ, видян от Ройтерс.

Безизходицата около обявяването на среща на върха на европейските и балкански лидери на 6 октомври е една най-ниските точки в стратегията на блока за членството на Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония.

На срещата ЕС планираше да потвърди обещанието си отпреди 18 години за „недвусмислена подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани“, стана ясно от проект на декларация от 11 септември, видяна от Ройтерс. Оттогава обаче бяха проведени поне два кръга от преговори, които така и не постигнаха единство по въпроса, посочват дипломатите.

Европейските държави не разкриват отделните си позиции, но богатите северни страни, като Дания, Франция и Нидерландия, се притесняват от повторение на прибързаното приемане на Румъния и България през 2007 г., както и за повторение на зле управляваната миграция на източноевропейци към Великобритания, посочва Ройтерс.

В същото време налице остават и някои възражения на отделните страни членки срещу кандидатките. България продължава да има несъгласия относно членството на Северна Македония.

Но дори и някои от споровете да бъдат изчистени, то трудностите около присъединяването на Западните Балкани отразяват невъзможността на ЕС да осъществи плана си за „пръстен от приятели“ от Украйна до Тунис, предлагайки по-близки връзки, търговия и финансова помощ.

Вместо това силно влияние прокарват Китай и Русия. През януари Сърбия бе първата европейска държава, която получи китайски ваксини срещу коронавируса за масово прилагане.

В същото време ЕС непряко засилва напрежението в региона с 20 млн. души население, посочват дипломатите, тъй като жителите му продължават да се надяват на членство в съюза.

На този фон в понеделник войски на НАТО засилиха патрулите по границата, блокирана от местни сръбски граждани, разгневени от забраната за преминаване на автомобили със сръбска регистрация.

Във вторник започна и тридневната обиколка на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в региона.

По време на първото си посещение в Албания тя потвърди обещанието на Брюксел, че бъдещето на страната е в ЕС.

Но обещанията на ЕС вече нямат същата тежест, най-вече откакто Франция и Нидерландия временно спряха процеса по разширяване преди две години и сега заради България, уточнява агенцията.

„Докато има толкова много страни членки, по една или друга причина, които вярват, че не е правилно да се увеличава европейската общност, то няма да стигнем до никъде“, коментира Джон Обраян, експерт по европейска интеграция към Университета в Мейнуут, Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още