IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа получава Орбан на стероиди

Премиерът на Унгария ще блокира енергийните санкции срещу Русия и ще бъде много по-устойчив срещу критиките от страните от Централна Европа

13:13 | 05.04.22 г. 13
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан в деня на изборите. <em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан в деня на изборите. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Окуражен от убедителната победа на изборите, сега се очаква премиерът на Унгария Виктор Орбан да засили националистическата си и популистка позиция, да втвърди пропутинската си ориентация, да затвърди консервативните си възгледи и да подкопае допълнително демокрацията в страната.

В неделя (3 април) Орбан спечели мнозинство от две трети в парламента за четвърти път и смаза опозицията въпреки усилията ѝ да се обедини срещу него, пише EUObserver.

„Постигнахме толкова голяма победа, че може да се види дори от Луната, а от Брюксел - със сигурност“, коментира Орбан в победната си реч.

След това той изтъкна, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е сред онези, срещу които партията на Орбан „Фидес“ трябва да се изправи заедно с левите партии и в страната, и в чужбина. Освен Зеленски в тази група влизат „бюрократите от Брюксел“, „империята“ на американския милиардер Джордж Сорос и международните мейнстрийм медии.

Даниел Хегедюс, сътрудник в German Marshall Fund в Берлин, коментира, че ЕС може да очаква балансирането на Орбан между Изтока и Запада - това, което самият Орбан нарича "паунов танц", да бъде "на стероиди". „Политиката на Орбан в Украйна и Русия получи огромна вътрешна легитимност“, посочва той.

„Много по-самоувереният Орбан ще поиска много по-висока цена от ЕС и НАТО за сътрудничеството си“, добавя Хегедюс.

Според него премиерът на Унгария ще блокира енергийните санкции срещу Русия и ще бъде много по-устойчив срещу критиките, идващи от други правителства от централна Европа, например от Полша.

Орбан и западните му партньори ще трябва да сключат сделка. "Той ще каже - ако не ме санкционирате, няма да ви блокирам", казва Хегедюс и добавя, че ЕС ще трябва внимателно да балансира, защото не може да си позволи да загуби единството пред руската агресия.

Той очаква ЕК да намали натиска си над Полша заради притесненията относно върховенството на закона, тъй като Варшава играе централна роля в единната позиция на ЕС срещу Русия. С Унгария обаче няма да се случи същото.

Комисията все още не е одобрила фондовете на ЕС за възстановяване от пандемията за Полша и Унгария. Очаква се тези средства да са от решаващо значение заради силното ускорение на инфлацията и високите цени на енергията, които удрят и по бюджета, и по джоба на обикновения унгарец.

Орбан може да се опита отново да изтласка чуждестранни компании в някои сектори, като търговията на дребно например, където унгарската собственост все още не е доминираща, за да запълни бюджетните празнини и да разшири кръга си от лоялни лица. Той вече приложи такива „неортодоксални“, както ги нарича, икономически мерки след изборната си победа през 2010 г. По този начин тогава той успя да спечели няколко правни спорове с ЕС.

Може да се очаква още националистическият унгарски премиер да се опита да вдъхне нов живот на дясната популистка коалиция на ниво ЕС след мащабната си победа. Победата му може да насърчи и национализма в Унгария. По-малката крайнодясна партия „Нашата страна“ (Mi Hazánk), която влезе в парламента за първи път, може да издигне расовите въпроси в дневния ред и на "Фидес".

Убедителната победа на Орбан се дължи на множество фактори, включително огромна медийна доминация. С медийната си дейност "Фидес" преобладава в наратива за войната в Украйна, за повишаването на цените на енергията и всички други въпроси.

Въпреки че Орбан е недолюбван в международен план заради съюза си с руския президент Владимир Путин, това не му се отразява на вътрешно ниво. Вдъхновената от Кремъл пропаганда си върви по проправителствените медии към унгарската общественост.

„Пропагандата е тази, която спечели изборите на Фидес“, коментира кандидатът за министър-председател от опозицията Петер Марки-Зай в нощта на изборите. Има и опасения относно честността на изборите и ограничаването на независимите проверки и баланси.

Изборните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в техния предварителен доклад, публикуван в понеделник, заявиха, че е имало „повсеместно припокриване между управляващата коалиция и правителството“.

„Липсата на прозрачност и недостатъчният надзор върху финансите на кампаниите допринасят допълнително за управляващата коалиция“, казва се в доклада. В документа се допълва, че „пристрастността и липсата на баланс“ в отразяването на новините, отсъствието на дебати между основните кандидати „значително ограничиха възможността избирателите да направят информиран избор".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Не щем да напускат бре, ще ходим там на туризъм. Важното е да обедняват и д ане смучат фондове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Ти сериозно ли? С България ли я сравняваш? През 1990 година Унгария беше 25 години преди страната ни, а сега се съизмерва с нас и се гордее, че има някакви проценти повече. Да не говорим че Румъния изкочи от дъното и я настигна, ако не и надмина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Това е за краят на 2020 година, с брутна заплата 1111 евро : "Брутните заплати в Унгария са нараснали с 8,8% годишно през октомври, наравно с увеличението от предходния месец, съобщи Централната статистическа служба (KSH). Средната брутна месечна работна заплата за служители на пълен работен ден е била 397 400 форинта (1111 евро), докато средната нетна заплата е била 262 900 (735 евро)."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Даа, почнаха да се появяват такива "герои", като тоя, на които ЕС даде възможност и пари да станат бели държави, но те сега джафкат смело по същия ЕС. Това е точното олицетворение на храни куче да те лае. Но нищо, след като ще е така, рязане на европейските пари, ако искат да напускат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 2 години
колко пъти по 4 години го чакаме да се срине и ЕС да опоска и неговата държава. Ми не се случва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
KaiserSoze
преди 2 години
https://***.ined.fr/en/everything_about_population/data/europe-developed-countries/fertility-indicators/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
KaiserSoze
преди 2 години
България - данни НСИ : През третото тримесечие на 2021 г. средната брутна месечна работна заплата намалява с 0.3% спрямо второто тримесечие на 2021 г. и достига 1 520 лева.Унгария - the average salary in Hungary will reach EUR 1,415. :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
earth1225
преди 2 години
Европа получава Орбан на стероиди.Много точно заглавие за съжаление.Но съм позапознат със стероидите и при неправилна употреба - рано или късно те съсипват. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
earth1225
преди 2 години
Европа получава Орбан на стероиди.Много точно заглавие за съжаление.Но повече съм позапознаят със стероидите- при неправилна употреба - рано или късно те съсипват. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
KaiserSoze
преди 2 години
Боравиш с цифрите по Сороски. Коеф. на фертилност от 2010 до 2022 нараства от 1,33 *** 1,53 - за бъдем максимално точни. Ето няколко цифри, пък ти сравнявай с България- за 2019 г. ръстът на БВП възлиза на 4,9%, което нарежда страната сред най-бързо развиващите се европейски икономики. Износът за 2019 г. възлиза на близо 104 млрд. евро! Коефициентът на безработица за 2019 г. е сред най-ниските в ЕС 3,4%. От 2019 г. минималната работна заплата в страната се увеличи с 8% до 465 евро а целта е скоро да бъде повишена на до 575 евро на две фази. За какво сравнение ми говориш, че нещо не схващам. Я им виж само инвестициите на бедните унгарци, пък се сравнявай с нас - през 2021 отбелязат 5,3 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още