IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" се отказа от мечтата за мащабен газов проект по дъното на Черно море

Компанията започва да демонтира съоръжения, изградени за планираните увеличени обеми, свързани с "Южен поток"

10:58 | 20.03.18 г.
<p>
	Схемата на &quot;Турски поток&quot;. <em>Източник: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Схемата на "Турски поток". Източник: "Газпром"

"Газпром" започва да демонтира съоръжения на територията на Русия, свързани с проекта "Южен поток", пише "Интерфакс", позовавайки се на съобщения на руския холдинг. Първоначално идеята на Москва беше да изгради газопровод по дъното на Черно море от станция Анапа до Варна от четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра.

След това обаче плановете се трансформираха - тръбите потеглиха към крайбрежието на Турция, а капацитетът се намали наполовина - до две тръби с общ капацитет от малко над 31 млрд. куб. метра.

В момента "Газпром" строи и двете тръби - едната трябва да захранва турските потребители, а втората - клиентите в Европа. На този етап компанията има разрешително за строеж само на морската част на втората тръба, издадено от турските власти в средата на януари.

Като част от плановете за демонтаж ще бъдат премахнати разширения на съществуващата газова инфраструктура на територията на Русия, свързана с по-големите обеми газ, необходими за захранване на "Южен поток".

В началото на март от компанията оператор на "Турски поток" съобщиха, че 50% от тръбите по проекта са вече положени. По двете секции вече са положени общо 930 километра по дъното на Черно море.

Следващата фаза за втората тръба е още 180 километра по сушата на Турция до газов хъб - на гръцката или българската граница. Бъдещето на тази тръба обаче все още не е ясно, защото няма разрешение от турските власти.

Ако газовият поток мине през България, това няма да е нарушение на европейските правила, защото страната ни няма да е транзитьор, а търговец (чрез газовия хъб Балкан)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 5 години
Така ли ше стане?! Ти да видиш!!! Разбираш ги нещата, дагоева... Нема шес-пет... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
crammer
преди 5 години
и къде е бат Бойко да обясни сега пък неговите стратегии за хъбове с газта от Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 33
crammer
преди 5 години
Стратега Путин, изнудваше Европа с газ през бегето, па през Турция, па не една тръба ми две, четири накрая. Северен поток 2 строи, но и там на камък; Сибирски ли къв беше към Китай и се надяваше Европа да умре от завист...нищо. И на края ще вземе да клекне на Украйна, щото няма как иначе. Руска стратегия, а играта на Запада е по тънката струна, бавно и славно докато рашките се сетят мъчително късно, че са им го вкарали финно, с косъм. Халал да им е Путин...и за дълго, да поозвереят още малко след това да поотрезнеят и белким станат хора накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още