IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: Вярвам, че всички принципи в сделката за ЧЕЗ ще се спазят

България има голям потенциал за ВЕИ мощности, намаляване на въглеродните емисии и енергийната ефективност, смята еврокомисарят

12:59 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

В Европейската комисия вярваме, че всички принципи по сделката за "ЧЕЗ България" ще бъдат спазени, а регулаторните органи ще извършат необходимите анализи. Това коментира комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович пред журналисти след участието си в дискусията "Ролята на неправителствените организации при формиране на енергийната политика". Събитието е част от програмата за председателството на Съвета на ЕС и е организирано от Института за енергиен мениджмънт.

Според комисаря сделката между CEZ Group и "Инерком България" е сделка между частни компании, а ако държавата влезе в нея, ЕК ще анализира дали има нарушение на Третия енергиен пакет. Регулаторните институции в Брюксел обаче ще преценят как да действат по казуса едва след като бъде финализирано споразумението между компаниите.

По време на изложението си в рамките на форума Шефчович посочи, че България има голям потенциал за развитие на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), намаляване на емисиите въглероден диоксид и енергийна ефективност. Той допълни, че е впечатлен от бързото намаление на емисиите CO2 от страна на България с оглед на бързото нарастване на брутния вътрешен продукт на страната. България е изпълнила целите си до 2020 г. и дори успява да продава от безплатните квоти за емисиите.

По отношение на ВЕИ комисарят обясни, че страната ни може да удвои вятърните мощности и да увеличи соларните панели. Големият въпрос са разходите, но пък те постепенно започват да намаляват.

Преди да участва във форума, Шефчович е имал среща и с премиера Бойко Борисов, с когото са обсъдили големите енергийни поректи. Част от тях е и газовият хъб "Балкан". Той е много важен, ако България иска да се превърне от транзитна в търгуваща с газ държава. Страната ни е избрана за този проект благодарение на географското си положение и добрата свързаност със съседните държави.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която също участва в дискусията, уточни, че днес (15 март) ще бъди подписан договорът с изпълнителя на предпроектното проучване за хъба. Срокът за изпълнение на поръчката е до 45 работни дни.

Шефчович коментира още и бъдещето на въглищната индустрия в ЕС. В общността има 40 региона, в които мините играят важна роля, каза комисарят. Той беше категоричен, че търсенето на въглища намалява и в бъдеще ще се търсят нови енергийни източници. Затова и ЕС има програми за преход в засегнатите региони и вече има много успешни примери.

За европейски средства за този преход са кандидатствали страни като Гърция, Полша и Румъния. "Надявам се и България да се включи", допълни още той.

По отношение на участието на обществото и гражданските организации при взимането на решения за енергийната политика, Шефчович каза, че хората трябва да бъдат насърчени да участват в процеса, защото решенията, взети днес, ще важат в следващите десетилетия. 

Комисарят се надява да не се сбъдне шегата, че "всичко, което се случва в Брюксел, си остава в Брюксел" и допълни, че когато гражданите не участват в даден процес, винаги има празнота.

С диалог постигаме правилните решения, коментира от своя страна Теменужка Петкова. Тя посочи, че пред България предстои много работа и тристранни диалози по амбициозния проект на ЕК "Чиста енергия за всички европейци".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Принципът "Аз на теб, ти на мен" ще бъде спазен. В това не се съмнява никой с повече от три мозъчни клетки.Важно е народни пари да трошим, пък откъде идват няма значение. Имам чувството, че участваме в състезанието, който предложи най-*** проект за финансиране, той печели. Нали тъй и тъй ще го плащат будалите, които гласуват за нас.Само че залозите ги плащаме ние, а печалбата я прибират те.Тоя Шефчович заплатата му сигурно е 30 хил. евро на месец, ама будалите му се радваме като на писано яйце, дето ни ги пробутва глупостите и се потупват с Бате и Кака по гърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 6 години
"По отношение на ВЕИ комисарят обясни, че страната ни може да удвои вятърните мощности и да увеличи соларните панели."Тя страната може и да ги утрои, ама европейската комисия да помогне да се инсталират и мощности, които да духат и да светят повечко, па ако може и нощем... Че хем на оня ветрилник на Калиакра, на перките я им се събират по 3-4 часа в денонощието да работят нормално, я не... Лани ги гледах как се въртят като слънчогледи да търсят ветър и току се завърти, па спре... :lol: Иначе, дайте повечко от шумата, дето я печатите там, и ше удесеторим ВЕИ мощностите - фоньовци-мераклии пълно тука, ше усвоиме кинтите, нема страшно - ше насадиме гори от перки... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още