IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще търси двустранно споразумение за връщане на мигранти с Турция

Анкара ще отговори на молбата на Гърция през първата половина на януари според източници на гръцкия в. Kathimerini

17:30 | 03.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В опит да намали пренаселеността на центровете за приемане на мигранти на островите в Егейско море правителството на Гърция възнамерява да предложи на Турция търсещите убежище, които не са допустими за закрила, да бъдат прехвърляни в лагери в континентална Гърция и впоследствие да се връщат в Турция. Това съобщава гръцкият в. Kathimerini, като се позовава на източник от кабинета в Атина.

"Искаме да ни бъде разрешено да извършваме връщания директно от островите или от континенталната част на страната в контекста на споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Турция за миграцията“, коментира източникът на изданието.

Той се позовава на споразумението, което Брюксел и Анкара подписаха през март 2016 г. и което е насочено за ограничаване на нелегалното преминаване на мигранти към Европа през Егейско море.

Според други източници на изданието турски държавни служители са посочили, че Анкара ще отговори на молбата на Гърция през първата половина на януари. Не е ясно дали чиновниците в Брюксел ще одобрят сделката.

По време на историческото си посещение в Гърция в края на 2017 г. президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се споразумя с гръцкия премиер Алексис Ципрас двете страни да си сътрудничат по-тясно в борбата с бежанската криза.

Правителството на Ципрас се стреми да облекчи натиска върху центровете за приемане на мигранти, като планира да връща лица, неподлежащи на закрила, в Турция. Процесът обаче до голяма степен е „замразен“ в момента, тъй като новопристигащите в Гърция обикновено подават молби за убежище и те трябва да бъдат първо разгледани от властите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още