IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янез Янша спечели парламентарните избори в Словения

Нито една от политическите сили не преодоля 40-процентната бариера, предстоят сложни преговори за коалиция

08:31 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Янез Янша. Снимка: Ройтерс</em></p>

Янез Янша. Снимка: Ройтерс

Лидерът на дясната консервативна и антиимигрантска Словенска демократическа партия Янез Янша спечели парламентарните избори вчера в Словения, съобщи Държавната избирателна комисия, цитирана от ДПА и ТАСС.

СДП получава 25% от гласовете, сочат резултатите от преброяването на почти всички бюлетини.

На второ място е левоцентриската "Листа на Марян Шарец" с 12,7% от гласовете, следвана от Социалдемократите с 10 на сто и Партията на модерния център с 9,7%, съобщава БТА. 

Активността на избирателите е 52% - приблизително колкото и на предишните избори преди четири години.

Тъй като нито една от политическите сили не преодолява 40-процентната бариера, необходима за съставяне на самостоятелно правителство, предстои словенските политици да преговарят за коалиция.

Антиимигрантската партия на Янша иска да затегне имиграционната политика по модела на съседна Унгария, отбелязва ДПА. Резултатите от изборите сочат, че технически е възможно и дясно, и ляво правителство, но президентът Борут Пахор очаква сложни преговори за коалиция, които могат да продължат няколко месеца.

Янша е бил два пъти министър-председател - от 2004 до 2008 г. и от 2012 до 2103 г. Той бе опетнен от най-големия корупционен скандал в Словения и бе в затвора през 2014 г., напомня ДПА. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още