IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македонският президент наложи вето на споразумението с Гърция за името

Премиерът Зоран Заев вече заяви, че се прави проверка на възможнните мерки, които да бъдат взети при подобни действия от страна на Георге Иванов

11:48 | 26.06.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Георге Иванов С<em>нимка: Архив Ройтерс</em></p>

Георге Иванов Снимка: Архив Ройтерс

Македонският президент Георге Иванов отхвърли споразумението между правителството и гръцките власти за промяна на името на бившата югославска република, което бе сключено по-рано този месец. Въпреки това пречката може да се окаже само временно препятствие по пътя на страната към членството в Европейския съюз и НАТО, съобщава Bloomberg.

Ветото на подкрепяния от опозицията държавен глава, който заяви във вторник, че няма да подпише договора, се очаква да бъде преодоляно в парламента най-рано следващата седмица. Одобрението на депутатите е от ключово значение за премиера Зоран Заев, който след това ще постави въпроса за преименуването на страната Северна Македония на референдум тази есен.

В телевизионно интервю, цитирано от гръцкия в. „Катимерини“, Заев заяви по-рано, че ще подаде оставка, ако споразумението с Атина не бъде одобрено от избирателите. Въпреки това той изрази увереност, че името ще се приеме от македонските граждани и референдумът ще бъде спечелен със 75% и дори 85% от гласовете в полза на договора.

Премиерът също така допълни, че се прави проверка за мерките, които да бъдат предприети при отказ на Иванов да подкрепи договора с Атина.

За да постигне това обаче премиерът ще трябва да получи подкрепата и на депутати от опозицията, подкрепяща президента, тъй като неговата партия контролира 68 места в 120-местния парламент.

Смяната на името е основно искане на Гърция, която в противен случай ще продължи да блокира евроатлантическото членство на Скопие.

Очаква се по-късно тази седмица Заев да получи покана за започване на присъединителни преговори за Европейския съюз, както и за членство в НАТО през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
beinsa
преди 5 години
Гнасен предавник!Срам за бугарското му име!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още