IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски: Цифровите технологии ще улеснят преминаването през граничните пунктове

Промените по Пакета за мобилност ще станат известни съвсем скоро, обяви транспортният министър на среща с колегите си от Югоизточна Европа

20:00 | 25.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ивайло Московски и министрите на транспорта от Югоизточна Европа на конференцията TEN-T Days в Любляна. <em>Снимка: Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията</em></p>

Ивайло Московски и министрите на транспорта от Югоизточна Европа на конференцията TEN-T Days в Любляна. Снимка: Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Съвременните цифрови технологии са ефективен инструмент за подобряване на процедурите за преминаване на граничните пунктове и предпоставка за по-бързи и сигурни услуги.

Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на среща на министрите на транспорта от Югоизточна Европа. Събитието е част от програмата на ежегодната европейска конференция TEN-T Days, която тази година се провежда в столицата на Словения Любляна.

Акцент на форума е подобряването на транспортната свързаност на Западните Балкани, с фокус върху процедурите за граничен контрол на товарните потоци, пише в прессъобщението на транспортното ведомство.

В своето изказване Ивайло Московски изтъкна, че темата за граничния контрол засяга много институции, и транспортното министерство е готово да съдейства за по-добрата координация между тях.

„България е подписала двустранни споразумения в областта на транспорта с всички свои съседи –  Сърбия, Македония, Турция, Румъния и Гърция, обясни министърът и допълни: "Към момента най-активно работим по този въпрос с колегите от Гърция и Сърбия“.

Московски напомни, че на 23 февруари тази година е подписан меморандум със Сърбия за подобряване на железопътния транспорт и по-ефективен съвместен контрол на границата.

„Действащото споразумение с Гърция е от преди повече от 50 години и затова през миналата година изготвихме проект на меморандум, който да съответства на европейското законодателство“, посочи министърът и уточни, че  двете страни очакват становището на Европейската комисия по предложения проект на меморандум.

Той обясни, че през България преминават два железопътни товарни коридора – Ориент/Източно-Средиземноморски и новосъздадения Алпийско-Западнобалкански, като основният товарен трафик е от европейските държави към Турция и обратно.

Ивайло Московски смята, че оптимизирането на процедурите за преминаване през граничните пунктове е от ключово значение за стимулиране на транспортните потоци в региона.

От транспортното ведомство информираха, че преди срещата на министрите Ивайло Московски е представил пред европейския комисар по транспорта Виолета Булц българските предложения за промени по Пакета за мобилност, който се разглежда в рамките на българското председателство.

Двамата са на мнение, че това е справедлив и ефективен вариант, който защитава по справедлив начин правата на превозвачите. Промените по документа ще станат известни съвсем скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още