Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Очаква се спад в добива на пшеница в Черноморския регион

В България закъснява чувствително засяването на пролетните култури

Очаква се спад в добива на пшеница в Черноморския регион

Снимка: Архив Ройтерс

Текущите прогнози за производството на пшеница в света постепенно се подобряват и вече бъдещата  реколта  се оценява  на  750  млн.т,  само с 1%  по-малко  от  2017  г. 

Очакват се по-ниски добиви в Черноморския регион. В Русия спадът вероятно ще бъде с около 8-9%, но в  останалите части на света се допуска увеличение спрямо година по-рано, съобщава в бюлетина си Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

FOB цените на хлебна пшеница (с уговорено пристанище за натоварване в услоивията за доставка) в момента в различни части на света са между 210-240 долара/т и  ще останат  такива до получаване на по-ясна картина  за новата реколта. 

Още по темата

Преобладаващата част от анализаторите очакват между 3-5% по-ниски цени на зърнените и маслодайни култури в света за новата реколта. Има и песимистичен сценарий с очакване за 10-15% срив в цените.

Лоши новини идват за реколтата на соя в Аржентина, където може да има срив с почти една трета. Това ще намали световното производство на соя с 10 млн. т. Въпреки това цените се задържат ниски заради слабата търговия и неизвестностите около търговските спорове между САЩ и Китай.

Има забавяне в търговията със соев шрот, което натиска цените до 440 долара/т, но цената с доставка на слънчогледов шрот от Украйна  се повишава  до 240  долара/т. 

Цената  на шротовете се определя най-вече от състоянието на животновъдството по света, където  се очаква  стабилно  предлагане, което няма да позволи да има по-голямо намаление на цените на шрота.

В България по текущи оценки на САРА засетите площи с пшеница за новата реколта възлизат на 1,12 млн.ха  (по  оперативни данни на  МЗХГ – 1,13  млн.ха), ечемик – 138 хил. ха (МЗХГ - 116 хил.ха), рапица –  193 хил.ха (МЗХГ – 185 хил.ха). 

В  момента закъснява чувствително засяването на пролетните култури, като по първи оценки ще бъдат засети 755  хил. ха  слънчоглед и 424 хил. ха – царевица. При слънчогледа ще се отбележи най-голямото свиване на площите, което ще бъде поне 6% спрямо миналата година.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 11 месеца
Очертава се отново добра година за земеделците в България И тази година ще бъдат произведени около 6 милиона тона пшеница и около 11 милиона тона зърнени култури общо Сега е момента да бъде сменена тендецията и да произвеждаме и изнасяме по вече фуражи брашна месо и млечни продукти а не само зърно Това зависи не само отземеделците но и от политиците Дано са на нивото на отличните дадености които имаме тук

Още от Централна и Източна Европа
Желанието на украинците за борба с корупцията издигна Володимир Зеленски