Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Румъния въведе диференцирана минимална работна заплата на две нива

Минималната заплата ще бъде по-голяма за онези, които имат висше образовнаие или 15-годишем трудов стаж

Румъния въведе диференцирана минимална работна заплата на две нива

Снимки: Архив Ройтерс

Румънското правителство реши да въведе диференцирана минимална работна заплата на две нива, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Според въведената мярка минималната месечна заплата в страната става 2080 леи (507 долара), считано от 1 януари, но служителите с по-висок образователен ценз или с 15-годишен трудов стаж ще получават най-малко 2350 леи (573 долара) на месец.

Още по темата
Досега минималната заплата в Румъния, независимо от образованието, беше 1900 леи (463 долара).

Френската търговско-промишлена палата в Румъния критикува решението, като заяви, че то ще доведе до повишаване на разходите за работна ръка и че определените нива не дава възможност на фирмите да регулират бюджета си. Според палатата мярката ще доведе до нарастване на инфлацията и ще направи Румъния по-малко привлекателно място за инвестиции.

Организацията представлява 3000 компании, осигуряващи заетост на 120 хиляди души и с приходи в размер на 17 милиарда евро, посочва АП.

Прогнозата за икономическия растеж на Румъния през 2018 г. беше понижена още през юли от 6,1% до 5,5% заради по-ниски от първоначално очакваните резултати в различни сектори.

Според последните прогнози БВП на Румъния ще достигне 945 млрд. леи (203 млрд. долара) през 2018 г. За сравнение - през миналата година оценката за БВП беше на стойност 858,7 млрд. леи.

Очакваният икономически растеж за тази година ще бъде подпомогнат от крайното потребление, като оценката и за него вече е занижена. През април от финансовото министерство прогнозираха потреблението в страната да нарасне за годината с 6,3%. Според прогнозата от лятото обаче ще има забавяне до 5,4%.

 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Желанието на украинците за борба с корупцията издигна Володимир Зеленски