IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава износа на преработена продукция

Това засега не може да компенсира евентуални колебания в цените на петрола

14:00 | 03.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия увеличава износа на преработени продукти и разнообразява доставките за чужбина, пише „Известия“, като се позовава на доклад на Централната банка.

По данни на регулатора през последните две години в експорта значително е нараснал делът на преработката. Миналата година увеличението е с 22,7% до 133,8 млрд. долара. Това според експертите е съпоставимо с ръста от 27,1% при износа на непреработените суровини (такива продукти са например газ, нефт, дървесина – бел. ред.). 

Най-висок е ръстът в износа на преработените продукти през второто полугодие на 2017-та, посочва Централната банка. Това може да е знак, че Русия постепенно преодолява зависимостта си от износа на енергоносители.

След икономическата криза от 2014–2016 г. и сриването в цените на суровините за преодоляване на зависимостта от нефта управляващите приложиха различни инструменти, които да подпомогнат износа, пише „Известия“. 

През 2017 г. сред износа извън енергийните суровини преобладават продукти от секторите добив на метали,  машиностроене, химия, селскостопанска продукция, дървен материал и хартия, показват данни на Руския експортен център.

Основни пазари са страните от ОНД, Източна Азия, Западна Европа и Близкия Изток. Износът е нараснал най-силно към Китай, Казахстан, Египет, Беларус и Турция.

Въпреки тази тенденция Централната банка предупреждава, че износът на преработени продукти засега не може да компенсира евентуални колебания в цените на петрола. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още