IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разрешават балтийските страни да изпратят американски оръжия в Украйна

Ще бъдат изпратени противотанкови ракети Javelin, боеприпаси, радарни системи и медицинско оборудване

12:50 | 20.01.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO</em></p>

Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Държавният департамент на САЩ е дал зелена светлина на трима съюзници от НАТО – балтийските държави, да изпратят противотанкови ракети и други оръжия, произведени в САЩ, към Украйна – знак за подновена спешност сред западните съюзници по повод заплахата от многофронтово нахлуване на руски сили в страната.

Искания от Латвия, Естония и Литва за прехвърляне на оръжия към Украйна са получени през последните седмици, а последното от трите е одобрено в сряда, според служител на администрацията, който е коментирал пред Politico, но е пожелал анонимност.

Администрацията на Байдън ще започне процеса по доставка на противотанкови ракети, боеприпаси и друго оборудване за Украйна на стойност 200 млн. долара през следващите дни.

Съгласно разпоредбите за контрол на износа на оръжия трите страни трябва да получат одобрение от Държавния департамент, преди да прехвърлят оръжия в Украйна. Служителят на администрацията отказва да изброи конкретните оръжия, които са били одобрени за трансфер.

САЩ предупреждават за руска инвазия в Украйна от месеци. По време на пресконференция в сряда президентът на страната Джо Байдън коментира, че „предполагам, че [руският президент Владимир Путин] ще влезе" в Украйна, макар че „мисля, че той ще съжалява, че го е направил“.

Във вторник служител на Държавния департамент на САЩ коментира пред репортери, че пристигането на руски войски в Беларус за набързо обявени военни учения през почивните дни представлява нов риск за Украйна. „Русия може да възнамерява да разположи войски в Беларус под прикритието на съвместни военни учения, за да атакува Украйна от север“, казва служителят.

Страните, които са най-застрашени от възобновяване на руския авантюризъм – балтийските членки на НАТО, всички от които са бивши съветски сателитни държави, не само искат да прехвърлят оръжия към Украйна, но също така искат и разполагане на повече сили на НАТО за подкрепа.

Практически е невъзможно да бъдат спрени десетките руски пехотни бригади, разположени по украинската граница, оборудвани с танкове, ракетни установки и подвижна артилерия, ако те влязат в Украйна. Противотанковите ракети Javelin, които Украйна вече притежава, и други оръжия, например ракетите земя-въздух Stinger, ще доведат до сериозни проблеми за Путин у дома заради високата цена, която руската армия ще плати за инвазията.

По-рано в сряда Politico съобщи, че исканията за трансфер на оръжие все още се обсъждат и разглеждат от администрацията във Вашингтон. Говорител на Държавния департамент отказа да коментира статута на трансфера, а говорител на Съвета за национална сигурност не отговори на искания за коментар. След публикуването на статията обаче медията е получила потвърждение от администрацията, че трансферът е одобрен.

Сенаторът от Айдахо Джим Риш, водещ републиканец в комисията по външни отношения на Сената, коментира пред медията, че се надява Държавният департамент бързо да даде зелена светлина на лицензите. „Не можем да позволим на бюрокрацията и статуквото да ни попречат да направим това, което трябва, за да осигурим на украинците това, от което имат нужда, за да се защитят“, посочва той в изявление.

Разрешаването да се прехвърля оборудване от САЩ на трета страна е сложен процес, който изисква прегледи и одобрения от множество агенции в правителството на страната. Има обаче ситуации, в които трансферът на трета страна става по-бързо, ако се осъществи през друг съюзник от НАТО, отколкото Вашингтон да ги достави директно на приемащата страна.

Законът за чуждестранна помощ изисква трансферът от трета страна да отговаря на определени стандарти, включително дали САЩ биха направили същия трансфер, обяснява Елайъс Юсиф, анализатор на политиката за трансфер на оръжие в Stimson Center. „Държавата, която извършва трансфера, също трябва да обясни защо се прехвърлят [оръжията] и цялата относителна информация, която има, включително информация за получателите и получателя“, казва той и подчертава, че процесът отнема време.

Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 4
wart
преди 2 години
Ако руснаците " окупират" и принудят тези недоразвити нищожни предатели няма нищо чудно в това те въоръжават Украйна и я " подстрекават на провакации " това застрешава Националната Безопасност на Русия и те имат право на асиметричен отговор( нищо, че са в НАТО) престъпниците не биха ги защитили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
гледах интервюто на "Повелителя на свободния свят Байдън"! жалка картинка! не бих го сравнявал с Путин, унизително е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Още едно браво за Путин. Успя да укрепи НАТО както никой друг. Къса връзки с основния пазар за руската газ. Ще забърка Русия в една скъпа и безкрайна война в Украйна. Няма никва логика във всичко това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Джуджанка се наигра, стана смешен блъф :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
все пак говориш за хегемона... той никога не оставя съюзниците си, за разлика от водкаландия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
*** = дуxa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
САЩ разрешават балтийските страни да изпратят американски оръжия в Украйна >> Значи Хегемона казва накъде да духа вятъра! А Хегемона и малкия хегемон (Англия) махат маски и "ваксини". Тук колониите кога ще вземат пример!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още