IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбербанк купи DenizBank от Dexia срещу 3,5 млрд. долара

Сделката за 99,85% от капитала на десетата по активи турска банка е на стойност 3,5 млрд. долара

16:41 | 08.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Герман Греф и главният изпълнителен директор на Dexia Пиер Мариани при сключването на сделката. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Герман Греф и главният изпълнителен директор на Dexia Пиер Мариани при сключването на сделката. Снимка: Ройтерс

Руската кредитна институция Сбербанк подписа с френско-белгийската банкова група Dexia споразумение за закупуването на 99,85% от акциите на 10-та по размер на активите турска банка DenizBank срещу сумата от 3,5 млрд. долара, се посочва в съобщение на Сбербанк, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Председателят на управителния съвет на руската банка Герман Греф съобщи, че сделката ще бъде приключена до края на годината.

Това е втора сделка за руската банка през тази година при експанзията ѝ в чужбина. През февруари приключи сделката за закупуването на австрийската банка Volksbank International за сумата от 505 млн. евро.

От руската кредитна институция не планират смяна на името на DenizBank, заяви пред РИА Новости заместник-председателят на управителния съвет на Сбербанк Сергей Горков. По-рано Греф не изключваше подобна възможност.

Горков съобщи също, че руската банка не възнамерява да създаде холдинг на базата на активите си в Източна Европа. Той уточни, че Volksbank International ще бъде управлявана от Виена, докато ръководството на турската банка ще става от Москва.

По неговите думи обаче се планират персонални промени, обмен на технологии и формиране на обща корпоративна култура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Айде , пазара отвори , Скоро чакайте на тезгяха и цялата банкова система на Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още