IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се оттегли ли Путин в края на четвъртия си мандат?

През 2024 г. руският президент навършва 72 години, но все още не е ясно какво ще предприеме в края на мандата си и след 24 години на власт

09:42 | 06.05.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Владимир Путин утре започва официално четвъртия си президентски мандат, който спечели на изборите на 18 март. Той ще управлява 6 години, до 2024 г., но отсега анализаторите гадаят какво ще се случи след това - дали той ще се оттегли от властта, дали ще се опита да остане на власт. Франс прес предлага няколко сценария за Путин след 6 години.

Оттегляне

Ако не бъде направена конституционна реформа, Путин няма да може да е кандидат за президент отново през 2024 г. Руската конституция забранява кандидатиране за повече от два последователни мандата. През 2024 г. Путин навършва 72 години и след 24 години на власт може да реши да се оттегли. В интервю за американската телевизия NBS Путин каза, че мисли за потенциален приемник още от 2000 г. Той обаче допълни, че в крайна сметка руският народ ще вземе решение по този въпрос.

За момента Путин не дава и най-малката индикация за човека, който той мисли, че може да стане негов приемник. През 2008 г. Путин, който беше изкарал два последователни президентски мандата и не можеше да се бори за трети, отстъпи мястото на Дмитрий Медведев, а той стана премиер. След това отново се върна в Кремъл през 2012 г., а Медведев е настоящ премиер на Русия, което обаче не го прави обезателно потенциален приемник на Путин.
Руският политически живот е белязан от борба между два съперничещи си клана - силовиките, произхождащи от армията и от службите за сигурност, и представителите на едно по-либерално движение, свързано с бизнес средите. 

Според независимия анализатор Николай Петров борбата вече е започнала и никой няма да чака пасивно, а всяка група ще се опита да прокара интересите си. Той допълва, че Путин няма да си тръгне, без да е определил своя приемник.

Повтаряне на сценария от 2008 г. 

Ако иска да остане на власт, Путин може да повтори сценария от 2008 г., когато изпрати в президентството Медведев и му стана премиер за 4 години, запазвайки контрола върху ключови въпроси в страната. Но той може да се откаже от този сценарий заради възрастта си. През 2030 г., когато би изтекъл евентуалният мандат на Медведев, той ще бъде на 78 години. Запитан от журналист във вечерта на победата си през март дали обмисля този сценарий, Путин отхвърли хипотезата с думите: "Шегувате ли се! Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не".

Доживотно президентство

Ползвайки се от голяма популярност, всеприсъстващ в руските медии, Путин изгради държавната власт като "вертикала на властта", тоест зависеща само от него. В интервюто за NBC той отрече, че иска да се вкопчи във властта и припомни, че никога не е променял конституцията и няма никакво намерение да го прави и днес. Така той намекна, че не обмисля да е президент доживот по примера на китайския лидер Си Цзинпин, който чрез промяна в конституцията постигна отмяната на ограничението за броя на президентските мандати.

Според анализатора Дмитрий Орешкин обаче Путин едва ли ще се откаже от властта след 6 години, дори и да му е писнало. "Той не може да си тръгне, защото не вярва, че някой ще може тогава да го защитава", смята анализаторът. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
"Приятелите" му са извън Русия. Той едва ли ще избяга зад граница след края на управлението си, както правят повечето в цивилизования свят :DБас хващам, че ще е пожизнен съветник на следващите президенти :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Да е жив и здрав и да управлява колкото може.За после офицерите от ГРУ и ФСБ са се погрижили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
"Ще го думнат приятелите му "И тогава съдът на Линч няма да бъде само американско достояние!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 11
Money
преди 5 години
Не затвор. Ще го думнат приятелите му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Те у нас колко трябваше да влязат в затвора и нищо, че там ли го затворят, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
mrynmryn
преди 5 години
Не може да си го позволи, не и преди да е към края си. А и втори трезвеник в Русия, трудно ще намерят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 6
KPetkov
преди 5 години
На кого да остави властта? На някое пиянде като Елцин и да гледа как разфасоват Русия ли? Хаха, западняшки мокри сънища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 21
khao
преди 5 години
Ако сдаде власта ще отде в затвора, за това ще е цар доживот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 9
Money
преди 5 години
Не може да сдаде властта. Ще стои до живот в Кремъл. Всяко нещо си има цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още