IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard and Poor's повиши кредитния рейтинг на Гърция до В+

Мотивите за повишението са намалените рискове за обслужване на кредитите, след като страната се споразумя миналата седмица с международните си кредитори

11:01 | 26.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Standard and Poor's повиши оценката си за кредитоспособността на Гърция от B до В+ със стабилна перспектива, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Мотивите за повишението са намалените рискове за обслужване на кредитите, след като Гърция се споразумя миналата седмица с международните си кредитори.

Бихме могли да разглеждаме въпроса за допълнително повишение на рейтинга, ако растежът на преките чуждестранни инвестиции продължи, а също така, ако отчетем напредък в намаляването на неработещите активи на обезценената банкова система, се посочва в съобщението на агенцията.

Въпреки вдигането на рейтинга той остава в т. нар. територия „junk“, при която не се препоръчват инвестиции. Това означава, че някои инвеститори ще избягват да влагат средства в гръцки държавни облигации, а други ще търсят по-висока възвръщаемост, ако решат да инвестират.

Миналата седмица европейските кредитори на Гърция и Международният валутен фонд (МВФ) се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата ѝ спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и за последното отпускане на средства по него.

Въпреки това обаче Гърция ще остане под наблюдение от страна на кредиторите си.

За осем години Гърция получи над 273 милиарда евро помощ от кредиторите, еврозоната и МВФ в рамките на три спасителни програми, припомня БТА. В замяна гърците бяха задължени да проведат множество често болезнени реформи, за да оздравят публичните си финанси.

Растежът на БВП достигна 1,4 процента през 2017 г. и се очаква увеличение тази година (1,9 процента) и следващата (2,3 процента) Същевременно Гърция вече бележи и бюджетен излишък от 0,8 процента, след като имаше дефицит от 15,1 на сто през 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още