IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка прави стъпки към увеличение на лихвите

Ако вярваме на историческия опит, всички сигнали от банката сочат в тази посока

11:31 | 19.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако вярваме на историята, Турската централна банка готви увеличение на лихвите, но въпреки нарастването на волатилността на турската лира, този път законотворците не разполагат със съвсем същия набор от средства, пише Bloomberg.

Ако вярваме на историческия опит, Турската централна банка подготвя почвата за увеличение на лихвените проценти.

Последният път, когато финансовата институция публикува изявление, в което казва, че ще предприеме „необходими“ мерки – подобно на предупреждението си от сряда, беше през януари 2017 г. Две седмици по-късно банката увеличи лихвените проценти по време на насрочена среща.

Но въпреки увеличаването на волатилността на турската лира, този път законотворците не разполагат със съвсем същия набор от средства, пише Bloomberg TV Bulgaria

В навечерието на срещата от януари 2017 г., централната банка започна процеса на затягане, блокирайки достъпа на кредиторите до евтини пари, принуждавайки ги да взимат заеми при по-високи лихвени проценти. До началото на срещата банката вече беше увеличила средните разходи за финансиране с над 80 базисни пункта, сигнализирайки, че тенденцията ще продължи.

Днес централната банка обаче не разполага с такава опция, като една от причините е и неодобрението на турския президент Реджеп Ердоган към по-високите разходи по заеми. Това също е фактор, който може да ограничи законотворците преди тяхната среща на 7 юни, посочват от UniCredit SpA.

„Макар прецедентът да предполага, че налице са много сигнали, които говорят за извънредно увеличение на лихвените проценти от централната банка, силното противопоставяне на правителството и особено на президента Ердоган, прави тази възможност по-малко вероятна този път“, заяви стратегът на UniCredit в Лондон Киран Ковшик.

От началото на годината лирата потъна с почти 15% спрямо долара – второто най-лошо представяне сред валутите на развиващите се пазари. Според Ковшик по-лошото представяне на валутата може да продължи още и през идните седмици, ако доходността по американските държавни облигации продължи да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още