IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо всички в Северна Македония искат да произвеждат канабис?

Очаква се индустрията с медицински канабис в света да достигне между 14 и 50 млрд. долара през идните пет години

12:00 | 28.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Яне Сведински работел в правния отдел на министерството на финансите. Сега той инвестира заедно със свой приятел над 1 млн. евро (1,1 млн. долара) в четири огромни оранжерии.

Бившият инструктор по карате Златно Кешковски е много по-напред от тях. В оранжериите му работници, облечени в бели защитни костюми, се грижат за растения, отглеждани под флуоресцентна светлина, като внимателно проследяват и документират производството и съхранението.

Това е може би един от по-необичайните икономически модели, но двамата мъже са част от план за превръщането на Северна Македония в страна на производители на канабис.

Той е в ранна фаза на развитие, но целта е да се вземе дял от глобалния пазар на медицинска марихуана, който се очаква да достигне между 14 и 50 млрд. долара през идните пет години. И всички – от бивши полицаи, до адвокати или близки на премиера, искат парче от пая.

Над 20 компании са получили лиценз от 2016 г. насам, а здравното министерство обработва други 20 молби. Всички те са съсредоточени върху територия, която е малко по-голяма от Върмонт, с население от около 2 млн. души, пише Bloomberg.

„Смятаме, че това ще бъде доходоносен бизнес“, казва 40-годишният Севдински, заобиколен от празни кофи в оранжерията си в град Куманово, на около 40 км североизточно от столицата Скопие. Двамата с партньора му до момента са инвестирали 700 хил. евро и планират да вложат още толкова, за да развият бизнеса. „Очакваме да постигнем печалба след около година и половина“, казва той.

Въпросът е дали тази амбиция отговаря на реалността в страна, която се озова в центъра на вниманието на световните медии с уеб сайтовете си с фалшиви новини, някои от които станаха известни по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

След разпадането на Югославия икономиката на страната е зависима от износа на тютюн, плодове и зеленчуци и автомобилни части. Все още няма закони, които да позволяват износа на медицински канабис, въпреки че законодателството има подкрепата на различни политически партии, а правителството казва, че иска да го прокара в парламента през идните седмици.

В страната има и проблем с корупцията. Балканският регион вече е транзитен път за наркотици и съществуват опасения, че тревата може да се озове на черния пазар, особено при липсата на правна рамка за развиващата се индустрия. Transparency International поставя Северна Македония на 93-о място в индекса си за възприятие на корупцията наравно със съседно Косово, Панама и Монголия.

Премиерът Зоран Заев е двигателят на усилията на Северна Македония да си пробие път до световните пазари и дори да се присъедини към Европейския съюз, след като разреши политически спор със съседна Гърция за името си миналата година. Страната е сред най-бедните в Европа със средна месечна заплата от 450 долара.

„Ако искаме да постигнем ръст на икономиката в Северна Македония, канабисът е начинът да го стимулираме“, казва министърът на здравеопазването Венко Филипче.

Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 4
Nerto
преди 4 години
Бизнеса с медицински канабис е златно гърне. Но няма как да се проумее от закостенялите българи. Аз изобщо не виждам мисъл в нашите министри. Радикалните и различни идеи са тема табу. Всички министри се изживяват, като послушни петокласници пред най-темперементната учителка.Стратегията на цялото правиттлство я няма. Никой от герберите не може да формолира един български надпартиен онтерес в дългосрочен план.Повръщам на посткомунистическото им мислене. Минаха повече от 30г и се движим, като прабаба из градина за домати.Я вижте, Полша, Словения една *** Хърватия.Мисленето и не е силна черта на герберите.Кви черни колани, кви каратеки вее.Меркел се изпърдя в лицето на Борисов. Турците са по-европейци от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
ivs
преди 4 години
Защо ... там са парите и държавата като им сложи едни акцизи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още