IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо всички в Северна Македония искат да произвеждат канабис?

Очаква се индустрията с медицински канабис в света да достигне между 14 и 50 млрд. долара през идните пет години

12:00 | 28.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В момента законите не позволяват на производителите на трева да правят това, от което всички се нуждаят, за да печелят пари – да изнасят изсушените растения. Лицензираните компании могат да отглеждат медицински канабис и да извличат масло, което да изнасят. Но съвсем малка част от тях действително извлича масло.

Компанията на Кешковски, NYSK Holdings, се намира в Скопие и първа е получила лиценз. Бившият ръководител на службата за охрана на президента казва, че мечтата Северна Македония да се превърне в център за отглеждане на канабис зависи от приемането на законите, позволяващи износа, но проблемът е, че правителството сякаш е изгубило инерцията.

„Ако не бъдат приети законите, тази индустрия ще бъде мъртва“, казва 49-годишният Кешковски, седнал в изпълнения си с цигарен дим офис, където на един от рафтовете са изложени наполовина пълни бутилки с уиски. Той обаче е убеден, че бизнесът му въпреки всичко ще оцелее.

Дейността на NYSK контрастира рязко с останалите компании. Обиколка на страната миналия месец показа, че повечето македонски производители предимно съхраняват изсушените растения с надеждата, че отдавна обещаваните законодателни промени скоро ще им позволят да ги изнасят. Това ще се случи, ако изобщо успеят да произведат нещо.

Един от братовчедите на премиера, Трайче Заев, е създал оранжерия с площ от 22 хил. кв. м близо до град Свети Николе. Първоначално там трябвало да се отглеждат домати - източник на гордост за премиера, когато се среща с други лидери.

Миналия месец в голямата оранжерия, заобиколена от бодлива тел и пазена от четирима охранители, нямаше канабис. Трайче Заев отказва да разговаря за бизнеса си, потърсен за коментар по телефона и по имейл.

Както винаги, проблемът при такава нововъзникваща индустрия са парите, казва Костадин Дуковски, който оглавява създадената преди пет месеца асоциация на производителите на канабис. Правителството опитва да я облага с данъци още преди да й е позволила да си стъпи на краката, а много новаци просто нямат необходимите инвестиции или ноу-хау, казва той.

„Те мислят, че с малко пари могат да направят нещо голямо“, отбелязва Дуковски, който преди време ръководел службата за охрана към министерството на вътрешните работи. „Но за да започнат работа са необходими сериозни инвестиции. Проблемът не е да станеш голям, а какво да правиш с продукцията“, допълва той.

Има риск впоследствие тя да бъде продадена незаконно. Наличностите от изсушени растения и масло, които са готови за износ, се оценяват на около 60 млн. евро, сочат данни на асоциацията на Дуковски.

Един от хората, които имат пари, за да осъществят амбициите си, е Славе Ивановски, милионер, който натрупал богатството си от търговията с природен газ на Балканите, строителството и хранителната индустрия. След като 16 години е един от най-големите износители на зеленчуци и агнешко месо в Северна Македония, той се пренасочил към медицинския канабис.

Инвестициите му от 2017 г. насам възлизат на десетки милиони евро, казва Ивановски. Компанията му Oaza Alkaloidi е наела 45 души за работа в нова оранжерия близо до село Таринци. Бюст на Александър Велики краси офисът му.

„Направихме това, за да помогнем на страната си, тъй като тя няма никакви начини да печели пари. Скоро ще си възвърна парите. Това е най-добрият бизнес в света“, казва 59-годишният Ивановски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 4
Nerto
преди 4 години
Бизнеса с медицински канабис е златно гърне. Но няма как да се проумее от закостенялите българи. Аз изобщо не виждам мисъл в нашите министри. Радикалните и различни идеи са тема табу. Всички министри се изживяват, като послушни петокласници пред най-темперементната учителка.Стратегията на цялото правиттлство я няма. Никой от герберите не може да формолира един български надпартиен онтерес в дългосрочен план.Повръщам на посткомунистическото им мислене. Минаха повече от 30г и се движим, като прабаба из градина за домати.Я вижте, Полша, Словения една *** Хърватия.Мисленето и не е силна черта на герберите.Кви черни колани, кви каратеки вее.Меркел се изпърдя в лицето на Борисов. Турците са по-европейци от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 2
ivs
преди 4 години
Защо ... там са парите и държавата като им сложи едни акцизи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още