Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

920 лв. става началната учителска заплата от догодина

Подписан е Колективният трудов договор в предучилищното и училищното образование

920 лв. става началната учителска заплата от догодина

Снимка: Pixabay

Предвидено е увеличение на минималните заплати на учителите и останалите педагогически специалисти от 760 лв. на 920 лв. След него старшите учители и възпитатели трябва да получават стартови възнаграждения от 955 лв., а главните - от 1005 лв.

Повишението е планувано от 1 януари 2019 г., но при добро финансово изпълнение на бюджета може да влезе в сила от началото на следващата учебна година, съобщават от Министерството на образованието.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и председателите на националните представителни синдикални и работодателски организации подписаха днес Колективния трудов договор /КТД/ в системата на предучилищното и училищното образование.

Допълнителни възнаграждения са заложени за педагозите, които участват в екипите за обхват и приобщаване на деца и ученици в образователната система по междуинституционалния механизъм. Предвижда се учителите наставници, класните ръководители, учителите, които се занимават с документацията и консултации с родители в детските градини, както и педагозите, които обучават деца със специални образователни потребности, също да получават средства над заплатите си.

В документа е записано повишаване на средствата за квалификация на преподавателите, като те трябва да бъдат не по-малко от 1,2% от парите за заплати на педагогическия персонал.

Планира се увеличение още за лекторски часове, безплатна храна в детските градини и за подготвителните групи в училищата, както и за работно облекло на учителите. Продължава и политиката за разкриване на нови работни места в училищата и детските градини за психолози, педагогически съветници или социални педагози.

 

По статията работи: Евгения Маринова
Още по темата: Други учителски заплати

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Колко лоши са лошите кредити?