Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Институтът Fraunhofer заяви интерес да разкрие филиал в България

Изследванията на най-голямата научна общност в Европа са насочени към сфери с голям обществен интерес: здраве, сигурност, комуникация, енергия и околна среда

Институтът Fraunhofer заяви интерес да разкрие филиал в България

Снимка: Министерство на икономиката

Представители на най-голямата научна общност в Европа – германският институт Fraunhofer, проучват възможностите за разкриване на филиал в България.

Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и изпълнителния вицепрезидент на организацията Георг Розенфелд.

Още по темата

Той и ръководена от него делегация са на посещение в София Тех Парк, за да видят възможностите, които предлага първият научно-технологичен парк в страната ни и участваха в съвместно организирана конференция с представители на българските научни среди, съобщи пресцентърът на икономическото министерство.

Fraunhofer е най-голямата европейска изследователска организация. Научните ѝ проучвания са насочени към сфери с голям обществен интерес: здраве, сигурност, комуникация, енергия и околна среда.

Германските учени имат сериозен опит в подкрепата на стартъп компании и внедряването на иновации в различни отрасли за постигане на максимална ефективност като са готови да приложат своя опит в България.

„Няма как да постигнем икономически растеж без икономиката ни да е подчинена на високите технологии и на иновативното мислене“, каза Александър Манолев по време на откриването на конференцията.

По думите му именно затова много от програмите и приоритетите на министерството са свързани с внедряване на иновации и насърчаването на бизнеса за развитието им.

„Само по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) са осигурени средства в размер на 1,39 млрд. евро, сериозна част, от които са предвидени именно за проекти свързани с иновации. Очакваните резултати от успешното изпълнение на програмата са да бъдат подпомогнати повече от 9 хиляди предприятия и да се мобилизират повече от 1 млрд. евро частни инвестиции“, допълни заместник-министърът.

Той акцентира, че в подкрепа на иновационната дейност в страната към Министерство на икономиката е създаден и Национален иновационен фонд, като през миналата година е стартирала поредна конкурсна сесия за набиране на проекти. Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ, за която кандидатстват фирмите, е в размер на 500 хил.лева, стана ясно от неговите думи.

„Създаването на технологични паркове и технологични инкубатори като „София Тех Парк“, също са мерки, с които искаме да насърчим иновациите в страната“, посочи Александър Манолев.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Коментари (0)


Още от Други
С най-високи доходи са завършилите информатика, математика и медицина