Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Просветното министерство се фокусира върху стратегия за възпитателната работа

Учебният материал и методите на преподаване трябва да направят образованието привлекателно, каза министър Красимир Вълчев

Просветното министерство се фокусира върху стратегия за възпитателната работа

Снимка: Pixabay

Министерството на образованието и науката ще изготви стратегия за възпитателна работа. Това става ясно от димите на просветния министър Красимир Вълчев пред БНР.

Възпитанието е много важна част от образованието, но като че ли е подценена през последните години, каза министър Вълчев. В тази връзка той подчерта, че се предвижда възпитанието да бъде една от основните ни теми в следващата една година. 

Още по темата

„Ще разработим стратегия за възпитателната работа. Това ще бъде документ, който ще съдържа политики, предложения за политики и дейности по отношение на подобряването на възпитателната работа. Ще използваме този документ и за това да проведем разговор за това какво искаме, как да възпитаваме децата си. Аз като родител искам от образователната система детето ми освен да получи максимума на образователните си възможности, но и системата да го направи добър човек, дори с цената на повече дисциплина и рестрикции. Трябва да възпитаваме децата в толерантност, уважение, дисциплина, трудолюбие. Всичко това се опитваме да го вплетем в учебните програми”, обясни просветният министър.

Възпитанието трябва да бъде във всеки час, в отношението на учителя към ученика. Много е важно ние да подготвим добрите учители, да имаме добрите мотивирани учители, за да възпитат децата ни, каза Вълчев.

Просветният министър отбеляза, че недостигът на учители е налице в много страни. Младите хора са много по-малко склонни да се включат в професии, които са по-предсказуеми и еднообразни, каза той и добави, че все повече учителската професия ще разчита и на хора, които няма да работят по 40 години в образователната система. След 10-15 години ще имаме най-голям недостиг на учители, смята министърът. По думите му е много важно да има политически консенсус да се поддържа учителската заплата над средната за страната.

Образователната система трябва да бъде по-силна, по-динамична, трябва да е по-модерна и в същото време и консервативна, смята Красимир Вълчев. За това трябва се осъвременят учебните програми и да се инвестира в учители. По думите му учебният материал и методите на преподаване трябва да бъдат такива, че в по-голяма степен да направят образованието привлекателно. В същото време доброто училище трябва да ангажира децата, добави той.

„Променяме учебните програми. Съотношението между учебен материал и упражнения, в това число упражнения, свързани с технически средства, игри, се променя – става 60 на 40. В последните години разширяваме дейностите по интереси”, отчете той.

Тази политика трябва да стане устойчива. Планираме в следващия бюджет да предвидим средства за това.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
290 от 2400 училища в страната са иновативни