IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия: Оставете капитализма да спаси света от климатичните промени

Строгата държавна намеса ще донесе допълнителен натиск върху разходите за живот и ще застраши бизнеса, смята премиерът Скот Морисън

10:33 | 10.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Brendon Thorne/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Строгата държавна намеса при справянето с климатичните промени ще донесе допълнителен натиск върху разходите за живот и ще застраши бизнеса. Това мнение изрази австралийският премиер Скот Морисън, докато международните екипи от преговарящи обсъждат финалните заключения от срещата COP26 в Глазгоу.

Морисън, който бе посрещнат с критики заради планираните действия на Сидни, миналия месец обеща страната да достигне нетни нулеви емисии до 2050 г. след продължителен дебат, но отказа да впише целта в закона. Австралия, която е един от най-големите световни доставчици на изкопаеми горива, също така ще продължи да разчита основно на проекти, които компенсират замърсяването, а не го елиминират.

„Климатичните промени в крайна сметка ще бъдат решени от това, което може да направи капитализмът, не от това, което забранява да се прави правителството, искащо да контролира живота на хората и да им казва какво да правят с интервенционни регулации и данъци, които просто увеличават разходите ви за живот и принуждават бизнесите да затворят“, каза Морисън в сряда в Мелбърн.

Стратегия за електрическа мобилност, обявена във вторник, няма да включва краен срок за спиране на продажбите на нови бензинови автомобили, докато нов фонд за 1 млрд. австралийски долара (737 млн. щатски долара) за финансиране на нискоемисионни технологии ще инвестира включително и в улавяне на въглерод и съхранение. Това, според някои критици, може да насърчи използването на изкопаеми горива.

„Нашият път ще е доста различен от относително малките, гъсто населени, фокусирани върху услугите развити икономики в Северния Атлантик“, каза Морисън. „В рамките на нашия план австралийците не трябва да променят начина си на живот или нашата икономика, за да достигнем нетната нула“, допълни той. На Морисън му предстоят парламентарни избори през май, а подкрепата за него в социологическите допитвания намалява.

Австралия бе единствената държава, която отбеляза нула точки в проучване за климатичните политики сред 60 страни и Европейския съюз, стана ясно от годишния доклад на Индекса за представяне спрямо климатичните промени, публикуван този месец. Казахстан застана на дъното на класацията, а Саудитска Арабия е най-зле представящата се от Г-20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
d333
преди 2 години
Долно лицемерие!Нали точно т.нар. капитализъм, вечно жаден за ръстове и още и още печалби докараха положението до извратена форма на повсеместно консуматорство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
че те оставят ли го да действа по пазарните "закони"... жална ни майка, справка Голямата Депресия.. по 100! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Кафяви, зелени, пембяни, оранжеви-всякакви субсидии са вредни и изкривяват пазарите.И като нещата се осерат , винаги обвиняват капитализма, докато проблемът е,че правителствата не го оставят да действа по нормалните пазарни закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
да... време е да спрът със субсидиите към въглищари и други подобни кафеви гадове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Сериозно???Досега изцяло държавите ръководеха процеса, къде го видя този капитализъм , само субсидии дотации и други подобни глупости.Затова резултатът е толкова мижав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
cool_alyn
преди 2 години
Че досега нали на това разчитахме и доникъде не стигнахме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още