IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подобрява позицията си в индекса на икономическата нищета

Венецуела е най-нещастната страна в света за четвърта поредна година

11:29 | 15.02.18 г.
<p>
	Венецуелско семейство в училищен салон, превърнат в подслон за бедни. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Венецуелско семейство в училищен салон, превърнат в подслон за бедни. Снимка: Архив Ройтерс

Растящите цени са по-голяма заплаха за глобалната икономика тази година от безработицата, сочи тазгодишният Misery Index на Bloomberg – индекс на икономическата нищета, който сумира перспективите пред инфлацията и безработица в 66 икономики.

За четвърта поредна година Венецуела е на върха на индекса с резултат от 1872 пункта, или три пъти по-голям от този през 2017 г. Това е почти 57 пъти повече от точките, които събира страната на второ място – Южна Африка.

На последно място в класацията, или „най-малко нещастната“ страна, е Тайланд, за която обаче изданието отбелязва, че има необикновен начин за изчисляване на инфлацията. Преди нея е Сингапур, а на трето място отзад напред – Швейцария.

България също присъства в класацията, подобрявайки позицията си до 37-ма, след като миналата година се оказа на 28-мо място. Страната ни събира 8,1 точки за тази година спрямо 9,3 точки през 2017 г. Така България се оказва една позиция след Швеция (36) и една преди Канада (38).

Индексът на икономическата нищета разчита на стара концепция, според която ниската инфлация и безработица като цяло показва колко добре гражданите на тази икономика би трябвало да се чувстват. Понякога, разбира се, ниската оценка може да е подвеждаща за някоя от двете категории. Трайно ниските цени може да сигнализират слабо търсене, а твърде ниската безработица затруднява служителите, които искат да сменят работата си например.

Резултатите до голяма степен сигнализират глобални икономически перспективи, които като цяло остават положителни. Икономистите очакват годишен ръст от 3,7% на световната икономика през 2018 г., което съответства на миналогодишния растеж, а това беше най-добрият темп от 2011 г., сочи медианна оценка на Bloomberg.

Не всички са такива късметлии. Във Венецуела хиперинфлацията отчая много икономисти. Валутните нива на черния пазар предлагат и друг ъгъл към цифрите, а алтернативните мерки водят до ежедневни колебания на цените. Острото намаляване на цените на хранителните продукти от правителството наскоро даде известно отражение на инфлацията, а според икономистите тя ще се ускори с 1864% тази година. Последните данни на МВФ пък сочат, че тя ще достигне 13 000% тази година след около 2400% през 2017 г.

Румъния също се насочва в грешната посока, сочи индексът. Икономистите прогнозират инфлацията да стигне 3,3% за 2018 г. след много по-слабо повишение на цените миналата година, с което позицията на страната се влошава с 16 места до 34-то. Румънската централна банка преследва инфлацията с повишения на лихвите, опитвайки се да изпревари прегряване, докато икономиката се разширява заради все по-големите разходи на правителството.

Сред другите страни Аржентина, която е на трето място, бележи подобрение на резултата си трета поредна година и през 2018 г. той вероятно ще е най-ниският от 2013 г. - годината, в която МВФ наказа страната заради това, че прикрива високата инфлация, а Bloomberg я включва в индекса.

Южна Корея и Норвегия, които се представят добре и в индекса за иновациите на Bloomberg за 2018 г., съответно на 1-о и 15-о място, вече са и в топ 10 на най-малко нещастните страни.

Оценката на САЩ се подобрява до 6,2 пункта тази година от 6,5 пункта през 2017 г., тъй като инфлацията се ускорява след години на твърде слаб темп, а пазарът на труда продължава да се затяга.

Китай – втората по големина икономика в света, обаче влошава резултата си до 6,3 точки от 5,5 точки през миналата година. Според оценките потребителските цени ще се увеличат с 2,3% тази година спрямо 1,6% през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още