IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп иронизира младата шведска активистка за климата Грета Тунберг

Жалбата на Тунберг срещу Франция не е "най-ефикасният начин" за борба срещу климатичните промени, заяви от своя страна Еманюел Макрон

14:24 | 24.09.19 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Грета Тунберг.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Грета Тунберг. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп иронизира днес младата активистка за климата Грета Тунберг, като написа в Twitter, че тя "изглежда много щастлива млада жена", предаде Франс прес.

16-годишната шведка, станала символ на бунта на младите срещу бездействието в условията на извънредна ситуация с климата, отправи предизвикателство към световните лидери с пламенно и гневно изказване, в което през сълзи ги обвини, че са "откраднали мечтите и детството ѝ". 

"Тя изглежда много щастлива млада жена, която гледа към прекрасно и усмихнато бъдеще. Толкова е приятно да я гледаш", иронизира американският президент, който изтегли страната си от Парижкото споразумение и е прословут с неподатливостта си към проблемите на климата.

Туитът беше публикуван под видео на речта на Грета Тунберг, в която тя заявява: "хората страдат, хората умират, цели екосистеми се рушат. Ние сме в началото на масово унищожение, а всичко, за което говорите, са парите и приказките за вечен икономически растеж? Как си позволявате?!"

Туитът на Тръмп скандализира много потребители и за три часа събра 16 000 отговора, отбелязва Франс прес.

"Това, че Доналд Тръмп се нахвърли на млада невинна жена, е отвратително", написа един от тях. Мнозина други обаче се съгласиха с президента на САЩ и обвиниха младата активистка, която страда от синдрома на Аспергер, че е била подложена на "промиване на мозъка".

Грета Тунберг и Доналд Тръмп за кратко се видяха по време на срещата на високо равнище на ООН за климата вчера в Ню Йорк, където американският президент се появи изненадващо за десетина минути, а шведката го изгледа укорително.

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че жалбата на Тунберг срещу Франция не е "най-ефикасният начин" за борба срещу климатичните промени и "твърде радикалните позиции" са "от такова естество, че ще предизвикат противопоставяне в нашите общества".

"Не съм сигурен, че това е най-ефективният начин", заяви по телевизия Europe 1 Макрон от Ню Йорк, където вчера участва в срещата на ООН за климата.

Заедно с още 15 младежи Тунберг внесе безпрецедентна жалба в комитета по правата на човека при ООН срещу пет държави: Аржентина, Бразилия, Турция, Германия и Франция.

"Мобилизирането на нашата младеж и на не толкова младите е полезно. Сега обаче те трябва да се съсредоточат върху онези, които са най-отдалечени, които са опитват да блокират нещата. Нямам усещане, че френското правителство или германското правителство днес блокират нещата", заяви Макрон.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 3 rate down comment 0
Ники Джиков
преди 4 години
Особено е била по-топла, когато е била огнена топка. Водата е топ парников газ. Трябва да преборим разпространението й в атмосферата, не може само на дъжда да разчитаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 1
ejko
преди 4 години
За вас не знам, но словото на това момиченце породи в мен единствено... неприязън към нея. С фалшивата си пламенност (изглеждаща по-скоро като цвъртяща злоба) и нелепите си твърдения (това за ограбеното детство беше особено неподходящо) няма как да запали у мен идеята, за която й плащат да разпалва... а суперлативите, които изчетох, от нейните поддръжници (в т. ч. от България) са особено инфантилни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 4
Вся власть Советам!
преди 4 години
Напълно си прав. Но промените са ставали по-бавно и природата е имала време да се адаптира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 6
Zalmoxis
преди 4 години
Не бъркай планетарния климат с локалния. Земята е в мини ледников период в момента. Във над 90% от историята си температурите на Земята са били по-високи от сегашните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 7
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ами, нищо подобно. Краставите магарета се надушват през девет дерета, същото е и със комплексираните диктаторчета и мечтаещите да бъдат диктаторчета психопати. А *** им последователи ги следват във всичко, без да си напрягат мозъците, дето и без това ги няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 17
Petar2015
преди 4 години
За тези бизнес-хора парите са по-важни от околната среда. Това ми е ясно. Но не доумявам как все още има "съмняващи се", които не забелязват че зимата тук почти изчезна, че започнаха да растат банани в Софийското поле, че спадат подпочвените води, че дъждовете намаляват (а в редките случаи когато идват са много проливни)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
korn
преди 4 години
Кво искаш да кажеш, че сме свидетели на обединението на Русия и САЩ, че вече няма Сорос, евреи, Ротшилд. Нима твърдиш, че за рософила американеца е брат и приятел, а всички други са лошите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
Не са бивши русофили, настоящи са. Тръмп нали беше и все още е фаворитът на Путин. Затова го четкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Чакайте сега, Инвестор:Първо - "извънредна ситуация с климата" просто НЯМА. Същите тия учени, на чийто изследвания уж се базира бунтът на това озверялото и оядените му последователи, казват, че повишаването на температурите за последните 100 години е 0.5 градуса, а това - за мен - е в рамките на статистическата грешка. Дори от 50-те до към края на 70-те - има ЗАСТУДЯВАНЕ - тогава същите тия учени виеха на умряло, че идва ледникова епоха. Второ - това да твърди, че са му откраднали детството, щом е получавало всичко наготово и дори е командвало като марионетки родителите си, е чисто безочие. Право казва Въздушния - натири го в някое нигърско село - там да проповядва срещу високата раждаемост и яденето на това или онова.Интересно - в какво се състои жалбата срещу тези пет държави?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 16
korn
преди 4 години
Тръмп може да и да не успее да построи стена, да спре севернокорейците, да постигне нова сделка с китайците, но ще постигне нещо което нито един американски президент не е успявал-появата на тръмпофили и американофили в България. Вече имаме форумни герои от комплексирани, озлобени, нещастни и неуспели българи готови да бранят американския президент. Някои от тях, даже бивши русофили, нямерили светлина в един нов по кръвожаден и по зъл вожд. Кой да предположи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още