IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетските власти ограничиха превантивно продажбата на жълти жилетки

Властите се опасяват от неразрешени демонстрации преди осмата годишнина от въстанието през 2011 г.

22:32 | 11.12.18 г.
<p>
	Кадър от протестите във Франция на &quot;жълтите жилетки&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кадър от протестите във Франция на "жълтите жилетки". Снимка: Ройтерс

Египетските власти ограничиха продажбата на жълти жилетки, станали символ на социалното движение във Франция, и тя вече е под полицейски контрол, съобщиха няколко търговци, цитирани от Франс прес и БТА.

Петима каирски търговци на дребно потвърдиха пред АФП, че продажбата на такива жилетки не е възможна без разрешение. Според един от продавачите необходимо е разрешение от кварталното полицейско управление.

Собственикът на друг малък бизнес прие да продаде дискретно една жълта жилетка, но настоя: "Скрийте я бързо! Да се продават жълти жилетки стана по-опасно от продажбата на наркотици". "Дойдоха от службата за национална сигурност и поискаха да не продаваме жълти жилетки", потвърди трети търговец, според когото след демонстрациите във Франция властите в Египет се страхуват страната им да не прихване "тази зараза".

Освен това, според един от вносителите, пожелал анонимност, "миналата седмица" на фирмите вносителки е дадена заповед да снабдяват единствено компании, а не търговци на дребно, които продават на частни лица.

Ограниченията се въвеждат няколко седмици преди осмата годишнина от въстанието през 2011 г., свалило режима на президента Хосни Мубарак, и властите се опасяват от неразрешени демонстрации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още