IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Eni доби първите количества газ от Зохр за рекордно кратко време

Находището беше открито през август 2015 г.

17:34 | 20.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Работата по находището "Зохр" се движи с рекордна скорост. То беше открито през август 2015 г., а само след две години италианската Eni вече съобщава за първия добив на газ от него.

От компанията обясняват, че това действително е рекордно кратко време за разработване на находище в такъв обем и на такава дълбочина. Издаването на разрешителните за работа от египетските власти отне около шест месеца - през февруари 2016 г.

"Зохр" се намира в крайбрежието на Египет, на 190 км северно от Порт Саид. Находището е най-голямото открито досега в страната и в Средиземно море.

И други енергийни гиганти се включиха в проучването на региона за нови находища - край бреговете на Кипър и Израел, чертаейки нов газов триъгълник.

Надеждите са, че газ от Средиземно море може да потече по газопровода EastMed към Европа, през територията на Гърция. Това ще бъде един от начините за диверсификация на източниците и пътищата на природен газ за Стария континент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още