IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган гони Uber от Истанбул

Водачи на американската компания са платили глоби на обща стойност 3,5 млн. евро тази година

13:53 | 02.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за споделено пътуване Uber вече няма да може да оперира в Истанбул, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Така той сложи край на продължилите няколко месеца разгорещени спорове между шофьорите на обикновени таксита и водачите на Uber, предават турските медии.

„Появи се нещо, наречено Uber, но край, вече няма такова нещо...Вече имаме таксиметрова система. Откъде се появи това? То съществува в Европа, не ме интересува“, заяви Ердоган по време на ифтар (вечеря след залез слънце по време на мюсюлманските пости – бел. ред.), организирана от частна автобусна асоциация в Истанбул в петък.

„Министърът на вътрешните работи издаде нареждането, пътната полиция ще се заеме с тях, тя ще направи каквото е необходимо. Няма да позволим таксиметровите шофьори да бъдат експлоатирани“, заяви Ердоган.

На 25 май турското правителство промени закона за пътния транспорт, за да увеличи глобите за притежателите на транспортен сертификат, които незаконно оперират като таксита. Според новите правила компания притежател на сертификат, която бъде заловена да превозва незаконно пътници, ще бъде глобявана с 3006 турски лири (малко над 550 евро). При повторно нарушение се предвижда компанията да бъде поставена в черен списък за две години, като през това време няма да може да кандидатства за сертификат.

Председателят на Камарата на таксиметровите шофьори в Истанбул Еюп Аксу заяви на 29 май, че новите регулации означават край за Uber. Но представител на близо 15 хил. водачи на Uber в града обеща на 31 май, че компанията няма да се откаже.

„Средно 150-200 автомобила се регистрират с Uber всеки ден“, казва Ерсин Кула, председател на Асоциацията на транспортните и туристическите услуги, в която членуват водачите на Uber. „Искаме да работим с местните власти, за да подобрим градската мобилност в турските градове и сме напълно ангажирани да бъдем истински партньор на Турция в дългосрочен план“, съобщи Uber на 30 май.

Над 6200 водачи на американската компания са платили глоби на обща стойност 18,9 млн. турски лири (близо 3,5 млн. евро) тази година, а 3613 транспортни сертификата са били отнети, сочат данни за контрол на трафика, цитирани от турския вестник Hurriyet. Освен това хора, пътуващи с Uber, са платили обща глоба от 2,1 млн. турски лири (близо 400 хил. евро).

Кметът на Истанбул Мевлют Юсал изрази подкрепата си за новите регулации на правителството, които ограничават споделените пътувания. „Хора и компании, които притежават туристически сертификати, могат да превозват своите клиенти само между определени точки или да развеждат клиентите си в Истанбул. Няма да разрешим злоупотреба с документите, които сме издали“, заяви Юсал.

„Съветваме таксиметровите шофьори да се запишат в система, която ще замени напълно Uber“, каза още той и обеща подкрепа за водачите на конвенционални жълти таксита, ако се абонират за мобилно приложение, разработено от местните власти и наречено iTaksi.

Средната цена на разрешението за таксиметров превоз в Истанбул се повиши с 6,6% до 1,6 млн. турски лири (близо 300 хил. евро) между 29 май и 1 юни на фона на очакванията за забрана на Uber.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още