IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Ядрените сили заплашват света

По думите му държави, които представят „атомни електроцентрали като заплаха“ не могат да се ползват с доверие в международната общност

10:28 | 22.05.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган нарече страните, притежаващи ядрено оръжие, „заплаха за света“ и отправи остра критика срещу своя съюзник в НАТО САЩ заради това, че се оттегли от иранското споразумение.

„Тези, които притежават над 15 000 ядрени бойни глави в момента представляват заплаха за света“, каза той. Числото е приблизителният брой на подобни бойни глави в световен мащаб, по-голяма част от които са притежавани от Вашингтон и Москва.

По думите му подобни държави, които представят „атомни електроцентрали като заплаха“ не могат да се ползват с доверие в международната общност.

В изказване по време на вечеря ифтар по случай свещения мюсюлмански месец Рамадан Ердоган посочи още, че Близкият изток трябва да бъде прочистен от всички атомни оръжия, имайки предвид Израел, за която се предполага че притежава подобен арсенал.

Преди близо две седмици американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от иранското споразумение, сключено между Техеран и групата „5+1“ (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия), което ограничава иранската ядрена дейност, в замяна на което са отменени голяма част от санкциите срещу страната.

„Турция не приема подновяването на въпроси, включително иранското ядрено споразумение, които са решени“, посочи още Ердоган.

Решението на САЩ идва а фона на ново обтягане на отношенията между Вашингтон и Анкара, които се влошиха заради редица въпроси, вариращи от американската политика в Сирия, през неизпълнението на искане за екстрадирането на турския проповедник Фетхуллах Гюлен до преместването на американското посолство в Израел в Йерусалим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 5 години
"Превратът" ако бе спретнат от "натовските дружки", щеше да е успешен. Това си бе жива инсценировка за да почне да се отърва от неудобните му вътре в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
KPetkov
преди 5 години
Възможно е :) Това не променя факта, че САЩ и ЕС искат да махнат Ердоган от власт. Проблемът им е, че Турция граничи с Русия и е член на НАТО, но пък турската икономика е доста свързана с руската. Някак си не е много готино да му спретнат публично преврат ала Асад. Действат през разни неправителствени организации.Англичаните, заедно с ЦРУ-то, едно време са отвличали хора по международните летища и са ги предавали на Кадафи за разпити, а тук САЩ си пазят Гюлен като зеницата на окото. Няма нужда човек да прелива от мозък, за да се сеща за какво става дума :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
bghighlander
преди 5 години
"Лисицата" щеше да "изгори" ако руснаците не му бяха бутнали едно рамо! ;) Що се дръвчи на ФАЩ, а? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Ердоган е лисица. Измъкна се от преврата, който му спретнаха дружките от НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
Да не приказва много, че утре и неговите атомните централи може да се окажат разработки на ядрено оръжие :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още