IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран предупреди, че може да излезе преди САЩ от ядреното споразумение

Това е промяна в досегашната позиция на ислямската република, според която тя няма да е първата държава, напуснала сделката

17:52 | 22.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Властите в Иран предупредиха, че може да излязат от ядреното си споразумение със световните сили, ако САЩ продължат да прилагат политиката си на „неяснота и несигурност“, която плаши чуждестранните компании в Иран. Това заяви иранският заместник-външен министър Абас Арагчи по време на изказване в Лондон, цитиран от Bloomberg.

По думите му Иран не гледа на сделката от 2015 г. като на успех, тъй като вдигането на санкциите не носи достатъчно ползи за ислямската република.

Министърът обвини САЩ в създаването на „разрушителна атмосфера“, която кара чуждестранните компании и банки да се отказват от съвместен бизнес с Иран. 

„Не смятам, че сделката може да оцелее“, ако властите във Вашингтон продължават с прилагането на тази политика, заяви Арагчи и допълни, че Иран „не може да остане в споразумение, което не ни носи ползи“.

Представители на властта в Техеран неведнъж са посочвали, че ислямската република няма да е първата страна, която ще се откаже от съвместното споразумение. Така думите на заместник-министъра сочат очевидно оттегляне от тази позиция.

В същото време сделката между Иран и групата „5+1“ (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия) беше под заплаха от провал неведнъж. Американският президент Доналд Тръмп многократно е изразявал несъгласието си с условията по нея. През октомври той отказа да потвърди, че тя е в интерес на САЩ и по-късно обяви, че ще извади страната си от нея, освен ако Европа не се включи в „поправянето на значителните пропуски в сделката“.

Държавният глава също така заяви, че трябва да бъдат предприети стъпки, за да се попречи на страната да продължи развитието на своята балистична програма или да продължи да оказва влияние в Близкия изток – два въпроса, които не са включени в ядреното споразумение.

Иран е обект на отделни санкции от страна на Вашингтон заради ракетната си програма.

По думите на Арагчи би било „голяма грешка, ако някой се опита да свърже“ съществуващата ядрена сделка с други въпроси, включително иранската ракетна програма или регионалната политика на страната. Според него това ще доведе не само до провал на споразумението, но и няма да помогне за решаването и на другите спорни въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още