IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай намали вносните мита на някои потребителски стоки

Днес в Пекин пристигна американска търговска делегация

21:19 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай намалява вносните мита за пералните, козметиката и някои други потребителски стоки на фона на американския натиск за намаляване на многомилиардния търговски излишък, предаде Асошиейтед прес.

Това е трето понижаване на митата за шест месеца на определени вносни стоки. Пекин отбелязва, че това са усилия да се даде по-голям избор на потребителите и да се насърчи икономическият растеж. 

Правителството обяви, че вносните мита на пералните и хладилниците ще бъдат намалени от 20,5 процента на 8 процента от 1 юли. Ще бъдат понижени митата на някои козметични продукти, лекарства и други стоки.
Пекин е в процес на преговори с Вашингтон за евентуални мерки за намаляване на търговския излишък, като се увеличава вносът.

Американска търговска делегация пристигна днес за преговори в Пекин, съобщи китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

През следващите няколко дни американска делегация от над 50 души ще обсъди с китайския екип прилагането на консенсус, обяви министерството в съобщение на сайта си.

По-рано днес Китай отвърна на новите заплахи на Белия дом за търговията, като заяви, че е готов да даде отпор, ако Вашингтон се стреми към търговска война, няколко дни преди планираното посещение на министъра на търговията Уилбър Рос в Пекин.

По-рано тази седмица САЩ съобщиха, че ще продължат с търговските мерки срещу Китай, броени дни след като Вашингтон и Пекин обявиха временно решение на спора, което пък породи надежди, че напрежението е спаднало.

Пресслужбата на Белия дом информира, че САЩ планират да въведат ограничения за определени китайски инвестиции, както и мита от 25 процента за редица категории стоки.

До 15 юни Вашингтон ще обяви списък с китайски стоки на стойност 50 милиарда долара, които ще бъдат обложени с мита от 25 на сто, а самите мита ще започнат да се прилагат скоро след това, уточни Белият дом.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още