IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 37 палестинци са убити в сблъсъци преди откриването на посолството на САЩ в Израел*

Очаква се протестите по ивицата Газа да достигнат пика си ден след откриването на посолството

15:26 | 14.05.18 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сблъсъци в понеделник между палестинци и израелски военни на телената ограда, разделяща ивицата Газа от Израел, доведоха до поне 37 убити и над 200 ранени протестиращи преди откриването на американското посолство в Йерусалим, съобщава Wall Street Journal.

Сред убитите от израелски огън са 12- и 14-годишно дете, посочва Министерството на здравеопазването в Газа, според което стотици други са ранени. Говорителка на израелската армия заяви, че протестите са по-големи и по-ожесточени от тези през последния месец и половина.

Протестите бяха организирани, докато американска делегация, включваща зетя на президента Доналд Тръмп Джаред Кушнър, дъщерята на държавния глава Иванка Тръмп и финансовия министър Стивън Манучин, пристига в Израел за церемония по-късно днес за полагането на плакет и откриването на новото посолство на Вашингтон в страната.

Очаква се протестите по ивицата Газа да достигнат пика си ден след откриването на посолството. Палестинците наричат този ден Накба (Деня на катастрофата), с който отбелязват годишнината от създаването на Израел на 14 май 1948 г.

На подобни протести през последните седмици Израел заяви, че е стреляла срещу палестинците, тъй като те са се опитали да преминат границата между Газа и Израел и са заплашили живота на израелски войници.

Яхия Синуар, лидер на групировката Хамас в Газа, която контролира територията, изказа предположение миналата седмица, че над 100 хил. души може да атакуват оградата.

Израелската армия твърди, че Хамас използва протестите като претекст за нападение срещу Израел. По-рано днес военните спуснаха флаери над Газа, предупреждавайки жителите да не доближават границата.

По-голямата част от функциите на посолството на САЩ ще останат в Тел Авив дори след официалното му преместване. Американският посланик Дейвид Фрийдман ще разделя времето си между двата града. 

* Информацията е актуализирана към 17:05 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 1
LaCosta
преди 5 години
Тежко въоръжени с камъни палестинци нападнаха и застрашиха живота на мирно стоящи зад 5 метрова ограда израелски войници със снайпери и танкове. Предполагам, че израелците едвам са се спасиха с цената на 59 загинали палестинци. Няма да се учудя, ако Израел ще повдигне въпросът Палестина да компенсира израелските войници за преживяната тежка уплаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
wag1111
преди 5 години
Долна евреиска зган. Дори и господ не ги обича. Това са най- големите терористи. Жалко, че полушвабата не е успял на времето да ги напраска всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
многодобре
преди 5 години
...дрън,дрън! от както съм жив и движа по тази земя съм се наслушал на подобни приказки. Но се и нагледах на войни водени именно от хора, които бръщолевят по същия начин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 8
bgMan
преди 5 години
Европа се пълни с бежанци точно защото толкова години не се научи от Израел как се защитава общност и народност. И тази политическа линия е в пълно противоречие на либералните хомовъзгледи на гнидата Сорос. Докато експанзионистичната политика на ислямските фанатици и методите им в спорни региони са много добре известни. Методи систематично подготвяни и за Балканския полуостров и за Испания, Гърция и Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
tisia
преди 5 години
...когато Местан се опита да разклати държавата първи срещу него скочиха българите изповядващи ислам от Родопите. ..българските мюсулмани бяха от хората, които тогава застанаха срещу Местан и защитиха родината ни. ....твоят глас срещу действията на Местан не го чух /прочетох / никъде. ...соросчо не ти е "прошепнал" да действаш, така ли? ...еврейската държава е цяла целеничка пък Европа се пълни с бежанци. ...защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
Образцов мюсюлманин си, няма спор. А и да не си мюсюлманин скоро ще станеш. Само първо да изтрият петното Израел от мястото му и идват на Балканския полуостров със абсолютно същия сценарии а ролята на палестинците ще бъде отиграна от някои от привържениците на ДПС и ДОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
За тоя холокост има една хубава книга - Шест милиона изгубени и намери, евреите съдиха автора, но той защити всяко едно нещо от книгата си с факти и не им се получи особено. Жалко че е вярно - историята се пише от победителите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
tisia
преди 5 години
... "що досега не са ги разселили по съседните страни и да се погрижат хуманно за своите си?" ...защо ще разселват онези палестинци? ....по-добре заселените преди 70 години да разселят! ...като се гледа гледа само от "едната камбанария" се вижда проблема само при онези на чиято е камбанарията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 5 години
Малко се повтарям ама точно заради интифадата и необходимите човешки жертви ислямските фанатици си отглеждат палестинците. Ако на арабеските им пукаше за уж невинните жертви що досега не са ги разселили по съседните страни и да се погрижат хуманно за своите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
мда и поне 37 палестинци били убити и нито един еврейн, после що ги мразят еееми мамма и гаддна ...... никъде не яидех от "палестински огън" да е утрепано некое еврейче, но и тоя момент ше дойде само ако продължават да дърпат Иран за опашката .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още