IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saudi Aramco вече е акционерна компания - ключова стъпка към IPO

Продажбата на до 5% от компанията се очаква през втората половина на 2018 г.

11:39 | 05.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитска Арабия промени статута на своя национален петролен гигант Saudi Aramco на акционерно дружество от 1 януари - ключовата стъпка към първичното публично предлагане (IPO), планирано за по-късно тази година, съобщи Ройтерс.

Продажбата на до 5% от Saudi Aramco, която се очаква през втората половина на 2018 г., е централен елемент от Vision 2030 - амбициозен план за реформи за намаляване на зависимостта на саудитската икономика от петрола. Планът е подкрепен от саудитския принц Мохамед бин Салман.

„Промяната в структурата на компанията създава рамка, която позволява на бъдещите инвеститори да притежават акции в компанията заедно с правителството“, коментира източник, пожелал анонимност.

Но това е важна стъпка, тъй като показва, че процесът на публично предлагане, което може да е най-голямото в историята, ако набере до 100 млрд. долара, се движи напред, въпреки спекулациите на пазара, че може да бъде забавено или напълно отложено.

Aramco има напълно платен капитал от 16 млрд. долара, разделен на 200 милиарда обикновени акции.
Бордът на компанията ще има 11 членове и ще има правомощието да листва компанията на вътрешния и международните пазари. Правителството ще предложи шестима от членовете на борда на Aramco, но акционерите с повече от 0,1% дял ще имат правото да предложат член на общото събрание.

Саудитските власти съобщиха, че Ню Йорк, Лондон, Токио и Хонконг са били разгледани за листване на държавната петролна компания.

Вратата остава отворена и за други опции, включително и най-голямата регионална борса Tadawul. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още