IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия е освободила 23 от арестуваните за корупция влиятелни личности

Очаква се срещу част от задържаните скоро да започнат дела, пише вестник Okaz

16:31 | 26.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия е освободила 23 от близо 200 влиятелни личности, които са задържани от ноември насам по обвинения в корупция, след като са сключили споразумения с правителството, пише вестник Okaz, цитиран от Ройтерс.

Изданието не посочва кои са пуснатите в рамките на първото голямо освобождаване откакто бяха арестувани бизнесмени, кралски особи и представители на правителството. Задържането им беше част от акция, ръководена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

От началото на ноември заподозрените са в луксозния хотел Ritz Carlton в Рияд, като им е казано, че трябва да предадат редица активи и средства, ако искат да си върнат свободата.

Okaz пише, че в следващите дни ще бъдат освободени още от заподозрените, а срещу други, които отричат обвиненията срещу тях, ще започнат съдебни дела. Властите твърдят, че не гледат на сключените споразумения като изнудване, а като на изпълнение на задължението за връщането на парите, които в продължение на десетилетия са били отнемани незаконно от страната, която е най-големият производител на петрол в света.

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва усмихнатия Сауд ал-Дауиш, бивш главен изпълнителен директор на Saudi Telecom, който е сред задържаните и твърди, че с него са се отнасяли добре.

Мащабът на арестите е безпрецедентен за Саудитска Арабия, където висшите представители на кралската фамилия и техните бизнес съдружници са недосегаеми и често стоят над закона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още