IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След срещата в Париж: ще има избори в Либия на 10 декември

Участниците в преговорите са се споразумели до 16 септември да подготвят "конституционна основа" за изборите

18:00 | 29.05.18 г.
<p>
	Бенгази, Либия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Бенгази, Либия. Снимка: Архив Ройтерс

Противниковите либийски фракции се споразумяха да организират на 10 декември парламентарни и президентски избори, съобщи съветник на премиера Файез Сарадж след среща в Париж, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Тахер ас Сони каза в Tweeter, че участниците в преговорите са се споразумели до 16 септември да подготвят "конституционна основа" за изборите. 

Срещата в Париж, в която участваха източнолибийският командир Халифа Хафтар, шефът на правителството в Триполи Файез Сарадж и лидерите на двата съперничещи си парламента, бе организирана, за да се намери изход от кризата в Либия.

Четиримата либийски ръководители направиха съвместно изявление след конференцията, в което обещават да работят по конструктивен начин с ООН за организирането на заслужаващи доверие и мирни избори и да приемат резултатите от вота, предаде Франс прес. 

Проектодокумент, видян от Ройтерс преди срещата, предвижда отправяне на призив за създаване на единна централна банка и ангажимент за създаване на национална армия. В него има и заплаха от международни санкции срещу тези, които възпрепятстват изборите или оспорват резултатите им. 

В парижката конференция участват петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, Италия, Турция, ОАЕ, Катар и съседите на Либия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още