IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е на шесто място в Източна Европа по покупателна сила

На глобално ниво обаче столицата ни е доста по-назад в класацията на швейцарската банка UBS

14:36 | 29.05.18 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

София е на шесто място сред големите градове от Източна Европа по покупателна сила, сочи ново проучване за 2018 г. на швейцарската банка UBS, провеждано на всеки три години.

Според данните София получава едва 34,1 точки по индикатора за покупателна сила на банката. На първо място с 58,8 пункта се нарежда словенската столица Любляна, а веднага след нея – столицата на Естония Талин с 43,5 точки. Сравнение се прави спрямо Ню Йорк, който е с базисните 100 точки.

Преди нас са още Варшава, Вилнюс и Прага, а веднага след София – Братислава. На последно място след разглежданите 14 източноевропейски града е Киев с едва 20,2 пункта.

И ако сред страните от Източна Европа столицата ни е сравнително напред в класацията, то на глобално ниво позицията ѝ е доста по-надолу – едва 56-о място от общо 77 града. Така София се нарежда едно място след столицата на Перу Лима и едно преди тази на Колумбия Богота. Самият Ню Йорк е на 10-о място в класацията.

Първото място в ранглистата по покупателна сила заема друг американски град – Лос Анджелис. Веднага след него се нарежда швейцарският финансов център Цюрих, който според данните на UBS е и най-скъпият голям град в света. На трето място по покупателна сила отново е щатски град – Маями, а на последно – Лагос.

Ако наистина разглеждаме само ценовите нива обаче, в топ три на най-големите градове в света американски липсват. На второ място след Цюрих е друг швейцарски град – столицата Женева, а на трето – Осло. Лос Анджелис е едва на 20-та позиция.

По този показател София е на едно от последните места – едва 70-о, като от Източна Европа сме на предпоследно място след Киев. След нас са още Ханой, Мумбай, Манила и Кайро.

По нива на заплащане столицата ни се изкачва малко в класацията – до 64-а позиция, излизайки дори пред градове като Санкт Петербург и Истанбул. Челната тройка отново е заделена за Женева и Цюрих (съответно на 1-о и 2-о място) и Люксембург.

Интересното е, че UBS предлага и данни за това колко точно време трябва гражданите на даден град, за да си купят Биг Мак от McDonald’s например или iPhone. За смартфона, дело на Apple, в София човек трябва да работи почти 274 часа, или повече от месец и половина, а за да хапне в McDonald’s – близо 50 минути.

Логично, най-бързо печелят средствата за закупуване на iPhone работещите в страните с най-високи ценови нива – Цюрих и Женева, а в Кайро на човек му трябват 1066 работни часа, за да успее да си купи смартфона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
София може и да е на 6-то макар и с големи стъкмистики и фалшификации но като цяло България на кое място е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
KMETA
преди 5 години
Я да бройм.Гърция, България, Румъния, Украйна и Полша - източните държави.От 5 ний сме 6-и . Само ние го можем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 14
DELCHO SMOKA
преди 5 години
С доста голяма доза скептицизъм трябва да се гледа на данните за средна работна заплата в София, които се изнасят от Националната стъкмистика!Изобщо на цялата социология, която по някакъв начин касае политиците! Вчера по Блумбърг слушах за проучване на Евробарометър, според което 51% от българите видите ли искали Еврото да бъде прието в България. За сравнение данните на българските социологически агенции, обявяват същия процент за около 12%! Явно пропагандата на ЕС е смазваща и на всяка цена, подобно на тази в бившия СССР!Това беше само препратка към основният въпрос, а именно, до колко може да се има доверие на подобни класации, които удобно завишават данните за среден доход и покупателна способност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още