IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха на Г-7 може да приключи без съвместна декларация заради Тръмп

Липсата й може да подкрепи идеята, че групата се е превърнала в 6+1, като Тръмп все по-често е изолиран

15:09 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради споровете с президента на САЩ Доналд Тръмп срещата на върха на Г-7 по-късно тази седмица в Канада може да приключи без съвместно изявление, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Планираната заключителна декларация на групата обединяваща най-големите промишлени страни - Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ "виси на косъм", научи ДПА от източници в Берлин.
Като алтернатива домакинът Канада може да представи "Резюме на лидерите на Г-7" в края на срещата в петък и събота в Шарлевоа в Квебек.

Откакто Тръмп пое президентския пост в САЩ той отмени или се опита да предоговори споразумението за свободна търговия със съюзниците си от Г-7, а съвсем неотдавна наложи наказателни мита за стомната и алуминия, внасяни от ЕС и Канада. 

Голяма рядкост е среща на Г-7 да приключи без заключителна декларация, а липсата й може да подкрепи идеята, че групата се е превърнала в 6+1, като Тръмп все по-често е изолиран.

При първата среща на върха на Г-7 с участието на Тръмп миналата година в Италия почти нямаше съвместно комюнике, след като той обяви, че страната му се оттегля от Парижкото споразумение за климата.

В крайна сметка липсата на единство се прояви в комюникето, което е необичайно за документ, целящ да отчете консенсуса, постигнат на срещата.

Източници казаха днес, че не е ясно дали несъгласията по Парижкото споразумение ще влязат в окончателния документ.

Комюникето е висящо, казаха източниците. Сега трябва да се прецени дали няма да е по-добре да има изявление на лидерите на Г-7, така че да не се разводнят позициите, допълниха те.

Дори ако Тръмп се съгласи на общо изявление, това не значи задължително, че той ще се придържа към него, казаха източниците.

Групата за изследвания на Г-7 и Г-8 към университета в Торонто потвърди, че комюникето е в опасност, припомняйки борбата на миналогодишната среща на върха.

Европейците предпочитат дълга, подробна предварително договорена заключителна декларация, докато САЩ са за кратко и сбито съобщение на лидерите или пък за това въобще да няма заключителен документ, посочва изследователската групата.

Канадската позиция е някъде по средата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още