IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тайната на успеха на ваксинацията срещу коронавируса в Израел

В страната са солидарни срещу кризата, а правителството осигури милиони дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

17:29 | 12.01.21 г. 26
<p>
	<em>Опашка пред&nbsp;</em><em>ваксинационен център в Тел Авив. Снимка:&nbsp;</em><em>Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Опашка пред ваксинационен център в Тел Авив. Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Само три седмици след началото на ваксинацията срещу коронавируса в Израел 20% от населението вече са получили своята доза от разработката на Pfizer/BioNTech, пише европейското издание Politico.

Страната има споразумение с производителя (и със Световната здравна организация) да споделя информация за ваксинираните - възраст, медицинска история, както и ефектите след поставянето на ваксината. Лични данни, които да идентифицират пациентите, няма да бъдат предоставяни, посочват израелските власти.

В отговор от Pfizer/BioNTech са гарантирали доставката на между 400 хил. и 700 хил. ваксини всяка седмица, или общо 10 млн. дози.

На този етап здравните власти в страната не дават информация колко плащат за тези ваксини. Единствено уточняват, че са подписали споразумения за доставка и с други производители на ваксини.

Спекулации сочат, че Израел плаща двойно повече за доза ваксина на Pfizer - 30 долара, спрямо 15,50 долара, плащани от ЕС. Бенямин Нетаняху на няколко пъти посочи своите близки контакти с Pfizer и Moderna, които са му позволили да подсигури милионите дози ваксини за страната.

Премиерът коментира още, че изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, който произхожда от еврейска фамилия от Солун, е "голям приятел на Израел".

Израел е сред тежко засегнатите от коронавируса държави. С население от около 9 млн. души официално заболелите са над 500 хил., а починалите от началото на пандемията вече надхвърлят 3,7 хил. души.

Въпреки строгите ограничения през последното денонощие (към 12 януари 2021 година) има рекорден брой новозаразени - 9589 души. The Jerusalem Post обаче посочва, че този брой е установен при 130 хил. теста, което прави процентът на положителните тестове под 8 на сто.

Болниците в страната са препълнени и много отварят нови отделения, за да приемат заболелите. Общо в болниците са 1759 души, посочват още властите в страната.

Бързото начало на ваксинацията е от полза за Pfizer, особено ако кампанията е успешна и Израел овладее разпространението на заболяването. Това ще даде тласък на търсенето в целия свят. А 10 млн. дози са "капка в морето" на фона на производствения капацитет на кампанията, който достига до 1,3 млрд. дози годишно, отчита още Politico.

"Уверихме Pfizer, че ако дадат своята ваксина първо на нас, ние знаем много добре как да администрираме процеса във възможно най-кратък срок. Това и стана", коментира израелският здравен министър Юли Еделщайн пред изданието. Подготвихме се първи, подписахме първи споразуменията и можем да дадем рано резултатите на фармацевтичната компания, казва още той и допълва: "Това е печеливша ситуация за всички".

В някои от дните в Израел са били поставяни по 150 хил. ваксини. По този показател страната е на първо място в света.

Малка страна с развита здравна система

Израел има много добре развита здравна система с електронни досиета на гражданите си. Всяко здравно заведение има достъп до тези данни - от раждането, заболявания, хоспитализации и предписани лечения и ваксинации.

В кампанията по ваксиниране в страната се включиха много здравни работници, които доброволно в свободното си време поставяха ваксини. Всичко се случва толкова бързо, защото има усещане за социална солидарност и обединение пред кризата, коментират в страната.

Първи ваксини получиха гражданите над 60 години, здравните работници и хората с хронични заболявания. На този етап над 72% от хората на възраст над 60 години са вече ваксинирани.

Разбира се, не всичко минава без трудности, но основните проблеми са свързани с логистиката и нуждата от съхранение на ваксината на Pfizer при температура от -70°С. За да се справи с предизвикателството, Израел създаде хъб в близост до летището в Тел Авив, в който се съхраняват 5 млн. дози ваксини. Там те се разпределят в пакети от по 100 дози и се транспортират в страната.

Интересът е толкова голям, че всеки ден около пунктовете за ваксиниране се образуват опашки от млади хора, които чакат дали няма да останат неизползвани дози от ваксината, която не може да бъде съхранявана дълго.

Израел получава и сериозни критики, че не осигурява ваксини за Палестина и Ивицата Газа. Самите те също не са поискали помощ от страната.

Всеки ден около 60 хил. трудови мигранти от Палестина влизат в Израел. Те работят основно в сектора на строителството. Единственото, което се предвижда за тях от израелските власти, е тестване.

Според съобщение на руския Инвестиционен фонд, който разпространява руската ваксина "Спутник V", Палестина е одобрила тяхната разработка и ще започне ваксинацията с нея от следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
абе те на луната отидоха , ти за някакъв грип правиш на въпрос ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
Точно... Само гледам къде са кралските гвардейци, и тичам да копам там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
kane
преди 3 години
...българина е умен!...ще види как евреина не дава на пелестинеца и ще разбере, че трябва да запретне ръкав и той :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 3 години
Е, а първото го казаха СЗО - (а на тях им имам безусловно доверие) - така че, за какво се пънем да си ръгаме лабораторно създадени вирусо-протеиново-кодиращи фабрики, двойна доза? Ежегодно? Щото, на мен, като *** човек, стар човек, отстрани ми се вижда, че просто направиха грипната ваксина по-популярна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
траен ше е споко , гледай само да си между първите ... щот сетне почвали да разреждат с вода ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
па започнаха разни чееепове да ти се въртят пред очите и космати кивита ... :))) ... днес малко ли шведски *** в ткзс-то та още искаш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Второто се знаеше отдавна, една от компаниите бе обявила, че първите две години ще продава на производствени цени, в което няма логика, ако имунитета е траен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
супер ... какво се пениш тогаз , ше има да ти боднат десет таман у педерския *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
cyclop
преди 3 години
Всеки ден , от всяка пропагандна статийка и дописка, неизменно се просмукват два факта: 1. Ваксините не спират разпространенето - тоест, мерките остават; 2. Преболедуването на ковид19 не създава траен имунитет, тоест, и васините няма как да създават нещо по-различно. Обаче толкова ви се иска, толкова с мечтаете, толкова сте си запушили ушите, че докато не ви го напишат на билборд с големи букви, явно няма да го разберете. Това е сезонното имунизиране срещу грип. С ЕМАРЕНЕЙ или без, все ще си боцкат мераклиите, по два пъти на порцион, по два пъти в годината. До март-април очаквам и глашатаите да обявят отдавна очевидното. Икономиките - все така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
антиваксърчетата , поемете дълбоко въздух и изпуснете бавно ... тъй ... никой не ви брои за ваксиниране . на никой не му дреме ще се ваксинирате или не . не знам що живеете с мисълта , че ще ви седи диван чепраз некой да ви моли за нещо . е оня ден излезна статистика колко в БГ ще се ваксинират и колко не ... :))) ... ми то толкова е поръчала и държавата . само за който иска . другите да се оправят кой както може . лекари и сестри нема , легла болнични условно има ама като търсиш , по читавите болници нема , линейки чат-пат има да разкарват тоя оня из между болниците ама и там кът , щом за санитар в ковид отделение дават по 3 бона ... :))) . гледах колко и какви доставки има заявени за ваксини до края на годината . ич не си е дал некой зор да ви брои за нещо некъде , нема ви в количествата ... :))) ... не съм убеден , че ще има по аптеките ваксини щото са разрешени за спешна употреба , а не са одобрени , демек нема как правно да се продават шир потреба . та успех с вирусът , както пише един съфорумец .белина гледам вече навсякъде има . продават и едни шишенца разни напрегнати типове , вода с някаква есенция в нея , пише на етикетчетата хлорен диоксид ... :))) ... професионална изработка и високо качество , внос от европа ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още